evropska komisija imaće nova ovlašćenja

Predložena stroža pravila o sajber napadima za proizvođače „pametnih“ proizvoda

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

7.9.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predložena stroža pravila o sajber napadima za proizvođače „pametnih“ proizvoda Predložena stroža pravila o sajber napadima za proizvođače „pametnih“ proizvoda
Proizvođači pametnih uređaja poput čajnika, frižidera i slično, kao i programeri softvera za njih, biće kažnjeni sa do 15 miliona evra ili 2,5 odsto... Predložena stroža pravila o sajber napadima za proizvođače „pametnih“ proizvoda

Proizvođači pametnih uređaja poput čajnika, frižidera i slično, kao i programeri softvera za njih, biće kažnjeni sa do 15 miliona evra ili 2,5 odsto globalnog prometa ako ne ispune stroža pravila u cilju sprečavanja sajber napada, prema novom nacrtu zakona koji će biti predstavljen sledeće nedelje.

Kompanije će morati da pribave obavezne oznake koje pokazuju da ispunjavaju osnovne zahteve sajber bezbednosti koji minimiziraju rizik od napada, navodi se u poverljivom dokumentu u koji je imao uvid Financial Times.

Nova pravila će takođe dati nova ovlašćenja Evropskoj komisiji da opozove, pa čak i zabrani proizvode koji nisu usklađeni sa zakonom.

Studija regulatora Evropske unije pokazala je da samo polovina kompanija već primenjuje većinu zahteva. Veličina tržišta za proizvođače hardvera je otprilike 23.000 kompanija sa godišnjim prometom od 285 milijardi evra i oko 370.000 proizvođača softvera sa godišnjim prometom od 265 milijardi evra.

Prema predloženim pravilima, za koja se očekuje da dobiju zakonsku regulativu do 2024. godine, proizvođači IOT-a treba da obaveste vlasti i potrošače o sajber napadima i moraju biti u mogućnosti da uvedu brza rešenja, pokazuju predlozi.

Predloženi zakon dolazi godinu dana nakon što je komesar za unutrašnja tržišta Tieri Breton (Thierri Breton) rekao da su potrebna nova pravila za suzbijanje napada na rastuće tržište IOT-a.

On je u blog postu u septembru 2021. rekao da rizik od napada na sajber bezbednost u Evropi raste „sa povećanom upotrebom industrijskih podataka“.

  • GOCA BG

    8.9.2022 #1 Author

    I treba naravno,i to po astronomskim cenama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...