VAŠINGTON I PEKING NASTAVILI TRGOVINSKE PREGOVORE

Predstavnici SAD i Kine iskreno i pragmatično o velikim izazovima

SvetVesti

27.5.2021 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Predstavnici SAD i Kine iskreno i pragmatično o velikim izazovima Predstavnici SAD i Kine iskreno i pragmatično o velikim izazovima
Najviši trgovinski pregovarači SAD i Kine održali su „iskrene i pragmatične“ razgovore na prvom sastanku od stupanja na dužnost američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe... Predstavnici SAD i Kine iskreno i pragmatično o velikim izazovima

Najviši trgovinski pregovarači SAD i Kine održali su „iskrene i pragmatične“ razgovore na prvom sastanku od stupanja na dužnost američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Obe strane potvrdile su da su razgovarale o značaju trgovinskih odnosa dve zemlje.

Sastanak američke trgovinske predstavnice Ketrin Tai (Katherine Tai) i potpredsednika kineske vlade Liu Hea održan je putem videokonferencije. Tai je uoči razgovora navela da se SAD i dalje suočavaju sa „veoma velikim izazovima“ u trgovinskim odnosima sa Kinom, prenosi BBC.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su obe strane održale „iskrenu, pragmatičnu i konstruktivnu razmenu sa stavom jednakosti i uzajamnog poštovanja“, dodajući da obe strane vide „razvoj bilateralne trgovine kao veoma važan“, izvestio je Global Times.

SAD i Kina
Foto: Shutterstock

SAD i Kina postigle su u januaru prošle godine dogovor o takozvanoj prvoj fazi trgovinskog sporazuma u cilju razrešenja spornih trgovinskih pitanja koja su 2018. godine izazvala „trgovinski rat“ između dve najjače ekonomije sveta. Međutim, pandemija korona virusa usporila je globalnu ekonomiju i otežala ispunjenje dogovora između dve zemlje.

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) zapretio je svojevremeno da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti američku robu i platiti usluge u vrednosti dodatnih 200 milijardi dolara.

Najnoviji razgovori opterećeni su borbenim stavom Trampove administracije, a Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD navela je da su se Tai i Liu rukovodili vodećim principima trgovinske politike i Bajdenove administracije i njenom tekućem preispitivanju američko-kineskih trgovinskih veza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...