TRAMP PRETI KINI Raskidamo trgovinski sporazum ako ne kupe dovoljno američke robe

SvetVesti

4.5.2020 13:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP PRETI KINI Raskidamo trgovinski sporazum ako ne kupe dovoljno američke robe TRAMP PRETI KINI Raskidamo trgovinski sporazum ako ne kupe dovoljno američke robe
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) zapretio je da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti... TRAMP PRETI KINI Raskidamo trgovinski sporazum ako ne kupe dovoljno američke robe

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) zapretio je da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti američku robu i platiti usluge u vrednosti dodatnih 200 milijardi dolara.

Tramp je u nedelju u virtualnom obraćanju iz Linkolnovog memorijala u Vašingtonu rekao da je kineski predsednik Si Đinping pristao na dogovor samo zbog carina koje je nametnuo Kini, a koje su „u najmanju ruku najveći pregovarački alat koji nismo mislili da ćemo koristiti“, preneo je „South China morning post“.

Tramp je naveo da će morati da se vidi šta će se događati sa kupovinom, navodeći da su Kinezi „iskoristili“ SAD i da sada „moraju da kupe“. „Ako ne kupe raskinućemo ugovor. Vrlo jednostavno“, rekao je Tramp.

Prva faza trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga okončana je uz određene olakšice i zadržavanje poreza od 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti 250 milijardi dolara. U zamenu za olakšice Kina se obavezala da će tokom dve godine kupiti za 200 milijardi dolara više američke robe i usluga, nego 2017. godine, što uključuje 40 milijardi dolara za američke poljoprivredne proizvode.   

Američki predsednik potegao je i pitanje porekla korona virusa kojim je zaraženo više od 3,5 miliona ljudi u svetu i koji je odneo više od 245.000 žrtava. On je zaobišao tvrdnje da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, ali je sugerisao da je Kina namerno dopustila širenje epidemije izvan svojih granica.

„Lično mislim da je (Kina) napravila strašnu grešku. Pokušali su to da prikriju“, rekao je Tramp, dodajući da su Kinezi pokušali da ugase požar, ali da nisu uspeli da obuzdaju vatru. On je ocenio da je Kina loše tretirala svet, jer je sprečila ulazak u Kinu, ali nije sprečila odlazak iz Kine u druge delove sveta.

„Nisi mogao da letiš iz Vuhana u Peking ili bilo gde u Kini…, ali si mogao da letiš iz Vuhana gde je bio primarni problem u različite delove sveta. O čemu je tu reč?“, rekao je Tramp. On je najavio da će uskoro biti predstavljen „veoma snažan izveštaj“ o svemu što se tačno dogodilo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...