Nastavlja se najveća kriza američkog budžeta u poslednjoj deceniji

Predstavnički dom suspendovao limit za zaduživanje, sprema se „borba“ u Senatu SAD

NovacSvetVesti

30.9.2021 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavnički dom suspendovao limit za zaduživanje, sprema se „borba“ u Senatu SAD Predstavnički dom suspendovao limit za zaduživanje, sprema se „borba“ u Senatu SAD
Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojio je sinoć predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u... Predstavnički dom suspendovao limit za zaduživanje, sprema se „borba“ u Senatu SAD

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojio je sinoć predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u istoriji, ali jasno rešenje još uvek nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava CNBC, „minirati“ usvajanje zakona.

Oni su protiv povećanja limita za zaduživanje zemlje i čini se da nameravaju da nateraju demokrate da sami reše pitanje velikih ulaganja u socijalne programe i klimatsku politiku.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) je rekla poslanicima da će SAD oko 18. oktobra ostati bez sredstava za izmirenje svojih finansijskih obaveza.

Ako Kongres ne suspenduje ili ne podigne gornju granicu duga pre isteka tog roka, poslanici će dovesti zemlju u rizik da ne može da ispunjava obaveze, što bi moglo da košta milione radnih mesta, da ugrozi državne beneficije i izazove krah na finansijskim tržištima.

Predstavnički dom je usvojio suspenziju limita na dug sa 219 glasova „za“ i 212 „protiv“.

Budući da je izvesno da ovaj zakon neće proći u Senatu, nije jasno šta će demokrate učiniti kako bi se izbeglo neizvršavanje finansijskih obaveza države, navodi američka tv stanica, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...