Neke zemlje evrozone beleže drastična poskupljenja kod industrije, Srbija još ispod neslavnih proseka

Predznak inflacije: Proizvođačke cene više 10,2 odsto

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

4.8.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predznak inflacije: Proizvođačke cene više 10,2 odsto Predznak inflacije: Proizvođačke cene više 10,2 odsto
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u evrozoni su u junu povećane 10,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. To je najveći rast proizvođačkih... Predznak inflacije: Proizvođačke cene više 10,2 odsto

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u evrozoni su u junu povećane 10,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. To je najveći rast proizvođačkih cena od početka monetarne unije 1999. godine, objavio je Eurostat.

Kako su u pitanju cene po kojima proizvođači prodaju svoje proizvode, ekonomisti ovaj pokazatelj nazivaju uobičajenim predznakom inflacije, odnosno ranom indikacijom rasta potrošačkih cena. U maju, rast cena industrijskih proizvoda u zoni evra bio je 9,6 odsto. U ovom rastu najviše učestvuje energija, koja je više od četvrtine skuplja u odnosu na godinu pre.

Cene industrijskih proizvoda rasle su u svim državama koje čine evrozonu. U Irskoj je povećanje posebno visoko – 42,5 odsto. Slede je Belgija sa 20,7 odsto i Danska sa 19,1 odsto.

U Srbiji su rezultati za jun, kada je u pitanju rast cena industrijskih proizvoda značajno bolji. Prosečno povećanje cena industrijskih proizvoda iznosi 7,6 odsto. Najveći rast beleže cene industrijskih proizvoda za domaće tržište, koje su na godišnjem nivou više 7,9 odsto. Međutim, u okviru ovog proseka, postoje segmenti gde je došlo do značajnog rasta cena proizvođača. Gledajući po nameni potrošnje, najviše su poskupeli proizvodi u segmentu eksploatacija nafte i prirodnog gasa – čak 42,8 odsto na godišnjem nivou, zatim proizvodnje koksa i derivata nafte – 36,8 odsto, kao i proizvodnja osnovnih metala – 38,1 odsto.

Cene industrijskih proizvoda koje Srbija uvozi su na godišnjem nivou više 6,6 odsto, a od početka godine 0,6 odsto. U okviru ovog proseka ima industrijskih proizvoda iz uvoza čije su cene pale, ali i onih koje su značajno porasle, poput hemijskih proizvoda koji su na godišnjem nivou skuplji za 24,4 odsto ili koks i derivati nafte gde su cene više oko 19 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...