PREGOVORI O BREXITU VISE O KONCU Francuska zapretila vetom zbog ribolova

EUSvetVesti

3.12.2020 11:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREGOVORI O BREXITU VISE O KONCU Francuska zapretila vetom zbog ribolova PREGOVORI O BREXITU VISE O KONCU Francuska zapretila vetom zbog ribolova
Maratonski pregovori o trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita probili su poslednji rok, a eventualni dogovor u poslednji čas, odnosno do... PREGOVORI O BREXITU VISE O KONCU Francuska zapretila vetom zbog ribolova

Maratonski pregovori o trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita probili su poslednji rok, a eventualni dogovor u poslednji čas, odnosno do kraja tekuće nedelje, mogla bi da spreči Francuska ulaganjem veta.

Francuska je u sredu upozorila da bi mogla uložiti veto na trgovinski sporazum sa Londonom ako ne bude zadovoljna uslovima. Ovaj potez mogao bi značiti da će trgovina sa Velikom Britanijom od 1. januara iduće godine postati predmet carina i kvota, prenosi Investing.

Ambasador Francuske u EU upozorio je glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea (Michel Barnijer) da bi bilo loše ako bi ugovorio sporazum na koji bi evropski lideri odgovorili vetom. Više ambasadora u Briselu zatražilo je od Barnijea da im pokaže tekst eventualnog predloga dogovora pre nego što ga bude zaključio. To bi moglo da znači da ne bi ostalo dovoljno vremena za eventualne izmene sporazuma i njegovu overu do kraja ove godine, čak i ako bi Barnije završio posao do petka.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) navodno „predvodi grupu zemalja“ koje su zabrinute da bi Barnije mogao da se odrekne većeg pristupa evropskih ribolovaca britanskim teritorijalnim vodama, u zamenu za eventualne ustupke, prenosi britanski TheWeek, pozivajući se na Bloomberg. Francuski stav podržavaju Belgija, Holandija i Danska. Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) posetio je u četvrtak Bulonj-sur-Mer, glavnu francusku ribarsku luku na Severnom moru.  

Foto: Tanjug/AP

Neimenovani evropski diplomata rekao je za Times da „neke države postaju malo nervozne“ dok pregovori ulaze u završnicu i zbog toga traže od Barnijea da ih uveri da će nastaviti da brani ključne evropske interese. Drugi diplomatski izvor ocenio je da se traži kompromis koji bi omogućio da „Velika Britanija kaže da je pobedila, a da EU može reći da nije izgubila“.

Prema pisanju britanskog lista Express, dan ranije Barnije je naveo da je moguće da za tri sporne tačke u pregovorima neće biti vremena za dogovor do kraja godine, kada ističe tranzicioni period za Brexit. To su ribolovna prava i zajednički standardi, koji uključuju državnu pomoć i upravljanje. Nekoliko država članica EU spremno je da podrži nastavak pregovora i nakon isteka roka, preneo je Forex, pozivajući se na Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...