Jačanje inovacione infrastrukture u Srbiji

Pregovori sa EBRD o drugoj fazi projekta naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

SrbijaVesti

9.7.2024 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pregovori sa EBRD o drugoj fazi projekta naučno-tehnoloških parkova u Srbiji Pregovori sa EBRD o drugoj fazi projekta naučno-tehnoloških parkova u Srbiji
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Darko Glišić razgovarali su sa predsednicom Evropske banke za obnovu i... Pregovori sa EBRD o drugoj fazi projekta naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Darko Glišić razgovarali su sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso o nastavku saradnje, sa akcentom na razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Odil Reno-Baso je izrazila zadovoljstvo time što može da se pregovara o drugoj fazi projekta razvoja naučno-tehnoloških parkova, kao i sa tekućom realizacijom tog projekta koji je usmeren na jačanje inovacione infrastrukture u Srbiji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Ona je dodala da je neophodno dodatno raditi na jačanju kapaciteta ovih institucija.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) takođe je istakao važnost druge faze projekta i to da njen fokus treba da bude na postojećim naučno-tehnološkim parkovima i njihovom umrežavanju.

Nakon sastanka, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj obišli su sa ministarkom Begović Naučno-tehnološki park Beograd, gde je održana i Star Venture Programme pitch sesija, tokom koje je sedam odabranih startapova iz Srbije prezentovalo svoje inovacije pred žirijem, ali i delegacijom EBRD-a i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kako bi obezbedili mesto u programu Star Venture EBRD.

Startapovi koji su prezentovati svoje inovacije su Devoak, Beyond42, Farmit, BeeBoo Treesury i Valuator.

Begović je ovom prilikom istakla da je saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i do sada bila od izuzetnog značaja zbog podrške koju ta finansijska institucija pruža projektima koji se tiču razvoja inovacionog ekosistema u Srbiji, pre svega kada je u pitanju izgradnja naučno-tehnoloških parkova, a i sada, kada se govori o izgradnji BIO4 Kampusa.

Takođe, oni podržavaju i naš startap ekosistem kroz svoje projekte, napomenula je Begović, dodavši da je sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj posetila Naučno-tehnološki park Beograd, gde su sagledane sve dosadašnje aktivnosti i uspeci koji su postignuti u njemu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.