PRELAZAK GRANICE BEZ TESTA ZA GRAĐANE SRBIJE Severna Makedonija ukinula obavezno PCR testiranje, odluka važi od 12. oktobra

BiznisIzdvajamoRegionSrbijaTurizamVesti

6.10.2020 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

PRELAZAK GRANICE BEZ TESTA ZA GRAĐANE SRBIJE Severna Makedonija ukinula obavezno PCR testiranje, odluka važi od 12. oktobra PRELAZAK GRANICE BEZ TESTA ZA GRAĐANE SRBIJE Severna Makedonija ukinula obavezno PCR testiranje, odluka važi od 12. oktobra
Makedonska vlada donela je odluku o ukidanju PCR testova pri ulasku u tu zemlju za građane nekoliko država, među kojima je i Srbija. Ova... PRELAZAK GRANICE BEZ TESTA ZA GRAĐANE SRBIJE Severna Makedonija ukinula obavezno PCR testiranje, odluka važi od 12. oktobra

Makedonska vlada donela je odluku o ukidanju PCR testova pri ulasku u tu zemlju za građane nekoliko država, među kojima je i Srbija. Ova odluka stupa na snagu u ponedeljak, 12. oktobra.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je da građanima Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH i tzv. Kosova po principu reciprociteta od ponedeljak 12. oktobra neće biti potreban PCR test za kretanje u granicama ovih zemalja.

U ovim zemljama čiji su građani do sada imali obavezu pri ulazu i tranzitu kroz našu zemlju da prilože negativan PCR test, po principu reciprociteta je dogovoreno da i naši građani u te zemlje mogu da putuju bez obaveze da prilože negativan test„, napisao je Zaev na svom Facebook profilu.

Komisija za zarazne bolesti u Severnoj Makedoniji prethodno je u ponedeljak donela predlog odluke za otvaranje granica te zemlje sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom bez PCR testova, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Prema analizama, u ovom trenutku nema visokog broja uveženih slučajeva zaraženih virusom Covid-19″, objasnili su u makedonskom Ministarstva zdravlja, i u skladu sa tim ne postoji rizik, zbog čega je bezbedno otvaranje granica.

Ovakvu odluku dodatno su obrazložili time što su u okvirima EU sve granice otvorene bez PCR testiranja, prenosi Tanjug.

Foto: Printscreen youtube

Nakon preporuke nadležne komisije, oglasio se i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavivši da Vlada, na čijem je čelu, 6. oktobra donosi i zvaničnu odluku o ukidanju PCR testova pri ulazu u tu zemlju za građane Srbije, Albanije, Crne Gore i tzv. Kosova, preneo je Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo iz Skoplja.

To znači da će građani naše zemlje od 12. oktobra moći da ulaze u Severnu Makedoniju bez ograničenja, odnosno bez PCR testa koji je do sada bio obavezan.

Podsetimo, takođe je za državljane Srbije bilo neophodno da test ne bude stariji od 72 sata, a ove obaveze bili su oslobođeni samo oni koji tranzitiraju kroz ovu zemlju, uz uslov da se ne zadržavaju duže od tri časa u Severnoj Makedoniji.

  • Danijela

    6.10.2020 #1 Author

    Odlicna vest. Bar u Makedoniju mozemo bez testa.

    Odgovori

  • Goca Bg

    6.10.2020 #2 Author

    Polako popustaju sa merama,uskoro ce i ostale zemlje valjda…

    Odgovori

    • ZORICA.S

      17.10.2020 #3 Author

      Lepa vest, za nase susede da je jos uvek bez testiranja!!!

      Odgovori

  • Dragana

    16.10.2020 #4 Author

    Kako se razvija situacija brzo ce vratiti testiranje.

    Odgovori

  • NINICA

    31.5.2022 #5 Author

    Odlična vest!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...