nepoznat sadržaj razgovora na najvišem nivou

Premijer Španije u Kini jača saradnju uprkos sporu Pekinga s EU

EUSvetVesti

9.9.2024 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Premijer Španije u Kini jača saradnju uprkos sporu Pekinga s EU Premijer Španije u Kini jača saradnju uprkos sporu Pekinga s EU
Premijer Španije Pedro Sančes se danas sastao s predsednikom Kine Sijem Đinpingom u Pekingu gde je do srede u poseti uprkos sporu između Kine... Premijer Španije u Kini jača saradnju uprkos sporu Pekinga s EU

Premijer Španije Pedro Sančes se danas sastao s predsednikom Kine Sijem Đinpingom u Pekingu gde je do srede u poseti uprkos sporu između Kine i EU oko električnih automobila.

Španija je među članicama EU koje su ove godine podržale tarifu od 36,7 odsto na uvoz kineskih električnih vozila, na šta je vlada Kine odgovorila pokretanjem istrage o uvozu svinjskog mesa iz EU.

Državna novinska agencija Xinhua danas nije iznela o čemu su razgovarali Sančes i Si.

Sančes je razgovarao i s premijerom Lijem Ćjangom i s predsednikom Parlamenta Džaom Leđijem, a priređen je i poslovni forum. Za utorak je planirano više poslovnih skupova i otvaranje Instituta Servantes koji promoviše španski jezik i kulturu, prenosi Beta.

Napetost zbog spora u vezi s taksom EU na uvoz električnih vozila iz Kine i kineske istrage uvoza svinjskog mesa iz EU nije sprečila Španiju da pozdravi planove kineskog proizvođača automobila Chery da otvori fabriku za električna vozila u Barseloni.

Uvoz proizvoda od svinjskog mesa iz EU u Kinu je vrhunac od 7,4 milijarde evra dostigao 2020. godine kada je Peking morao da ga uvozi jer su domać farme bile desetkovane bolešću svinja. Uvoz tog mesa iz EU u Kinu je od tada opao na tek 2,5 milijarde evra prošle godine, od čega je skoro polovina bila iz Španije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.