Popularni kantautor umro od posledica korona virusa

Preminuo Đorđe Balašević

KulturaLifestyleSrbijaVesti

19.2.2021 22:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Preminuo Đorđe Balašević Preminuo Đorđe Balašević
Jedan od najvoljenijih pesnika i kantautora u ex-YU Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini tokom lečenja od virusa Covid-19 u Kliničkom centru Vojvodine.... Preminuo Đorđe Balašević

Jedan od najvoljenijih pesnika i kantautora u ex-YU Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini tokom lečenja od virusa Covid-19 u Kliničkom centru Vojvodine.

Porodica je potvrdila najtužniju vest.

Pre nekoliko dana primljen je na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća. Pre toga se lečio kod kuće, ali mu se stanje pogoršalo pa je prebačen u bolnicu.

Lekari su preuzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije dolazilo, a u petak popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema. Višesatni napori lekara nažalost, nisu urodili plodom i on je preminuo.

Balašević će ostati upamćen kao jedan od najplodnijih umetnika na ovim prostorima, po muzici koja je spajala generacije i nekim od najlepših balada, poput „Jesen stiže, dunjo moja“, „Ne volim januar“, „Ne lomite mi bagrenje“, „D-mol“, „Priča o Vasi Ladačkom“ i mnogim drugim, prenosi RTS.

Na društvenim mrežama su se od poznatog autora oprostili obožavaoci, kolege, pa i političari.

Vest o smrti Balaševića, čije balade vole i mladi i stari, potresla je ceo region, a mediji iz zemalja bivše Jugoslavije preneli su vest o smrti slavnog muzičara.

Hrvatski Večernji list u tekstu pod nazivom „Odlazak legendarnog muzičara“, podseća da Balašević nije bio samo pevač, već da je tumačio i glavnu ulogu u televizijskoj seriji „Specijalna redakcija“, ali i da je glumio u serijama „Vojnici“, „Pop Ćira i pop Spira“, kao i u ostvarenju „Panonski mornar“. Takođe, podsećaju da je Balašević napisao i nekoliko knjiga, te da je bio i kolumnista Večernjeg lista.

Građani se okupili na ulicama Sarajeva i Zagreba

U Zagrebu su se fanovi Balaševića okupili na Ilici, kod Name, gde su postavili transparent napisan ćirilicom „Bećarac“, što je aluzija na Balaševićevu pesmu „Stih na asfaltu“, koja sadrži stih: „Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom“.

Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, oko tridesetak okupljenih ostavili su upaljene lampaše, cveće i plišane zečeve, a zapevali su i Balaševićevu baladu „Slovenska“.

Spontano okupljanje građana u Sarajevu počelo je oko 20 sati na Skenderiji, ispred dvorane „Mirza Delibašić“, u kojoj je Balašević održao poslednji koncert u Sarajevu 2018. godine, prenosi sarajevski portal Klix.

Nakon toga, grupa građana uputila se prema obližnjem mostu na Skenderiji gde su upalili sveće ispred postavke u obliku srca kako bi odali počast Balaševiću.

I neki građani Sarajeva su, pored sveća, doneli plišane bele zečeve, koji su postali simbol Balaševićevih koncerata i pesme „Neki novi klinci“.

Vest o smrti muzičara iz Novog Sada objavili su i mnogobrojni mediji u svetu.

Američka agencija Associated press (AP) izvestila je o smrti srpskog kantautora Ðorđa Balaševića, a tu vest preneli su i drugi američki mediji, uključujući Washington post, ABC News i US News.

Više stotina Novosađana okupilo se oko 20 sati na Trgu slobode da se oprosti od svog sugrađanina, kantautora Đorđa Balaševića, a zastave u ovom gradu spuštene su na pola koplja.

Foto: Tanjug

Kako prenosi portal Moj Novi Sad, svetla na Gradskoj kući su ugašena.

Poštovaoci kantautora pale sveće i ostavljaju cveće oko spomenika Svetozara Miletića, a sa razglasa se čuju Balaševiće pesme poput „Kad odem“, „Slovenska“, „D mol“…

Građani su se prethodno okupili ispred Balaševićeve porodične kuće u Ulici Jovana Cvijića 33 u Novom Sadu.

Foto: Tanjug

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira „Rani mraz“. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju. Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu Računajte na nas, koja je postala svojevrsna himna generacije

Foto: Tanjug

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“.

Za svaki njegov koncert sala je bila puna i uvek se tražila karta više.

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije…

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

  • Mdx

    23.2.2021 #1 Author

    Djordje je ganuo sve generacije… velika tuga u srpskom narodu.. iza njega predivna dela, predivna ljubav prema zeni

    Odgovori

  • Anna

    26.2.2021 #2 Author

    RIP legendo
    Svet je izgubio deo boje

    Odgovori

  • Ja

    26.2.2021 #3 Author

    Vecni tam tam OTPORA 💔

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...