Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista i član Akademije ekonomskih nauka

Preminuo istaknuti ekonomista Stojan Stamenković

SrbijaVesti

17.7.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preminuo istaknuti ekonomista Stojan Stamenković Preminuo istaknuti ekonomista Stojan Stamenković
Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), istaknuti ekonomista, Stojan Stamenković preminuo je u nedelju u Beogradu u 89. godini. Stamenković je bio na... Preminuo istaknuti ekonomista Stojan Stamenković

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), istaknuti ekonomista, Stojan Stamenković preminuo je u nedelju u Beogradu u 89. godini.

Stamenković je bio na mestu člana Saveta guvernera od novembra 2012. godine neprekidno u tri mandata. Ostaće upamćen po svojim pronicljivim i pravovremenim ekonomskim analizama zasnovanim na neprocenjivom znanju i iskustvu, saopštila je NBS.

Stojan Stamenković je rođen 1934. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, Odsek za matematiku, 1964. godine. Iste godine započeo je rad u nekadašnjoj Saveznoj vladi kao analitičar u Odeljenju za privredna kretanja.

Od 1971. bavi se makroekonomskom analizom i makroekonomskim projekcijama.

U periodu od 1982. do 1986. bio je glavni ekonomista u Kabinetu premijera Savezne vlade, a od 1983. do 1984. zamenik šefa jugoslovenske delegacije za pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom. Od 1987. do 1989. godine nalazio se na mestu direktora Instituta za spoljnu trgovinu.

Godine 1989. vraća se u Saveznu vladu i radi na pripremi ekonomskih reformi (programa stabilizacije). Nakon početka procesa raspada bivše Jugoslavije učestvuje u Hagu na pregovorima o preuređivanju odnosa unutar države.

Po konstituisanju Savezne Republike Jugoslavije (1992) radi u Saveznoj vladi na mestu saveznog savetnika za ekonomska kretanja i politiku. S raspuštanjem te vlade (1993) isključen je iz njenih poslova, stavljen na raspolaganje i prevremeno penzionisan.

Od 1992. sarađuje sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu. Na predlog direktora, u okviru istraživačkog projekta makroekonomske politike, pokreće bilten „Mesečne analize i prognoze” (MAP), čije je koordinator, urednik i koautor do kraja 2003. Od januara 2004. do kraja 2010. bio je na čelu novog istraživačkog projekta i mesečnog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ – MAT Ekonomskog instituta. Od početka 2011. koordinator je tog istraživačkog projekta i autor odeljka „Ocena privredne aktivnosti“ i poglavlja „Aktuelnosti u ekonomskoj politici“.

Na poziv Narodne banke Jugoslavije učestvuje na izradi projekcija platnog bilansa Jugoslavije za 2001. Iste godine angažovan je kao član tima za pripremu i vođenje pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (januar i mart 2001) o stendbaj aranžmanu. Kao član tima Narodne banke Jugoslavije učestvuje u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (februar i mart 2002) u vezi sa sklapanjem trogodišnjeg produženog aranžmana, kao i u svim pregovorima o reviziji tog aranžmana do njegovog okončanja 2006. godine. U svojstvu eksperta, bio je angažovan i u pregovorima i revizijama stendbaj aranžmana 2009–2012.

Objavio je veći broj analiza, studija, knjiga i radova, bio je redovni član Naučnog društva ekonomista a od 2012. član Akademije ekonomskih nauka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...