KORONA DESETKOVALA TURISTIČKU POSETU

Prepolovljen broj turističkih dolazaka u Sloveniji u prošloj godini

BiznisEURegionTurizamVesti

30.1.2021 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prepolovljen broj turističkih dolazaka u Sloveniji u prošloj godini Prepolovljen broj turističkih dolazaka u Sloveniji u prošloj godini
Prema zvaničnim statističkim podacima, zbog pandemije korona virusa i mera za ograničavanje kretanja, u Sloveniji je u prošloj godini zabeleženo 3,065 miliona turističkih dolazaka,... Prepolovljen broj turističkih dolazaka u Sloveniji u prošloj godini

Prema zvaničnim statističkim podacima, zbog pandemije korona virusa i mera za ograničavanje kretanja, u Sloveniji je u prošloj godini zabeleženo 3,065 miliona turističkih dolazaka, što je za 50,8 odsto manje nego u rekordnoj 2019 godini.

Osetan pad zabeležen je i kod turističkih noćenja, kojih je u prošloj godini ostvareno 9,21 milion, što je za 41,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, navodi državni statistički zavod Slovenije.

Kako se navodi, zbog mera ograničenja kretanja, naročito je vidljiv pad broja stranih gostiju, pa je njihov broj smanjen za 74 odsto, dok je broj noćenja bio manji za 71 procenat, prenosi seebiz.eu.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u decembru prošle godine najviše turista u Sloveniji bilo je iz Bosne i Hercegovine, koji su ostvarili 4.800 noćenja, što predstavlja 16 odsto ukupno ostvarenih noćenja. Slede turisti iz Srbije sa 14 odsto noćenja, Hrvatske (8 odsto), a zatim slede turisti iz Severne Makedonije, Nemačke i Italije.

Foto: Pixabay.com

U kriznoj 2020. godini, turistički sektor u Sloveniji nešto bolje rezultate ostvario je u segmentu termalnih lečilišta, ali je podbacio zimski turizam, pre svega zbog ograničenja u skijalištima, gde skijanje nije dozvoljeno bez negativnog testa na korona virus.

Domaći gosti su u prošloj godini delimično kompenzovali veliki pad posete stranih turista u Sloveniji, posebno zahvaljujući turističkim bonovima od po 200 evra za noćenje u domaćim kapacitetima, koje je slovenačka vlada podelila građanima.

Pad turističkog prometa zabeležen je i u drugim zemljama regiona. To pokazuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u Srbiji u decembru 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. broj dolazaka turista bio manji za 67,1 odsto, a broj noćenja za 59,9 odsto. Takođe, broj noćenja domaćih turista bio je manji za 46,7 procenata, a broj noćenja stranih za 75,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...