Zbog globalnog poremećaja u lancima snabdevanja

Preti nestašica igračaka pred novogodišnje i božićne praznike

LifestyleSvetVesti

16.8.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preti nestašica igračaka pred novogodišnje i božićne praznike Preti nestašica igračaka pred novogodišnje i božićne praznike
Premda je tek avgust, iz industrije dečjih igračaka upozoravaju na njihovu verovatnu nestašicu uoči božićnih i novogodišnjih praznika, zbog nedostatka kontejnera za transport i... Preti nestašica igračaka pred novogodišnje i božićne praznike

Premda je tek avgust, iz industrije dečjih igračaka upozoravaju na njihovu verovatnu nestašicu uoči božićnih i novogodišnjih praznika, zbog nedostatka kontejnera za transport i ogromnih troškova prevoza na globalnom nivou.

Industrija predviđa „perfektnu oluju“ ekonomskih pritisaka koja će neminovno prouzrokovati više cene i veće oskudice, prenosi Guardian. Uprkos svim naporima koje preduzima, industrija upozorava da je već prekasno za rešavanje uskih grla u sanbdevanju za ovu godinu.

Podaci pokazuju da su troškovi upotrebe kontejnera porasli između 10 i 15 puta tokom proteklih godinu dana. Dopremanje iz Kine kontejnera dužine 40 stopa (12 metara) koštalo je oko 1.500 dolara, ali danas košta ne manje od 15.000 dolara.

Iako su zbog rasta cena neki uvoznici igračaka odlagali svoje narudžbe, čak i oni koji su spremni da plate, često nisu u mogućnosti da obezbede kontejner. Iz britanskog Udruženja trgovaca igračkama navode da su neki prodavci plaćali po 30.000 dolara samo da bi ubacili kontejner na brod.

Neki veći lanci za prodaju igračaka pokušali su da povećaju zalihe kako bi rešili pitanje opskrbe, ali problem su ograničeni skladišni prostori. Prodavci u Velikoj Britaniji savetuju roditelje da odmah kupe poklone i da ih sakriju od dece, pa da im ih uruče za praznike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...