stvaranje biznis "šengen" porodice bez barijera

Prevoznici bez čekanja na granicama tri države

PoslovanjePreduzetnikRegionVesti

29.7.2021 13:07 Autor: Miljan Paunović 0

Prevoznici bez čekanja na granicama tri države Prevoznici bez čekanja na granicama tri države
Cilj je da se privrednicima znatno olakša poslovanje u regionu i da prevoznici nula minuta čekaju na granici, rekao je predsednik Privredne komore Srbije... Prevoznici bez čekanja na granicama tri države

Cilj je da se privrednicima znatno olakša poslovanje u regionu i da prevoznici nula minuta čekaju na granici, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u četvrtak na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju.

Čadež je, na panelu sa predsednicima privrednih komora Severne Makedonije i Albanije Brankom Azeskim i Ines Mućostepa, kao i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred u prethodnom periodu za građane i privredu sve tri zemlje, kao i da sada možemo započeti nešto novo.

„Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o ekonomiji i napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje“, rekao je Čadež, a preneo Tanjug.

Kako je rekao, naši prevoznici čekaju 120 do 160 minuta na granici, a cilj je da nema čekanja kako bi privrede bile mnogo konkurentnije.

Čadež je istakao da je važno da se pojednostave procedure za radne dozvole, jer se privrednici žale da nemaju dovoljno dobre radne snage.

To će omogućiti bolju mobilnost radne snage, ali i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstvo, s obzirom na to da je oko 350.000 ljudi napustilo našu zemlju u periodu između 2012. do 2019. godine.

Mućostepa je rekla da počine nova era saradnje između politike biznisa.

„Ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa“, navela je ona.

Albanska komora je spremna da poveća angažman u okviru inicijative i bude podrška da se uklone sve barijere za biznis. Zato će komore pratiti ovu dinamiku i delovati kao aktivan partner, poručila je ona.

„Stvaramo biznis „šengen“ porodicu bez barijera, kako bi čuli zajednički glas biznis zajednice u regionu“, rekla je ona.

Azeski je poručio da je cilj da redovi kamiona na našim granicama nestanu i da takve situacije više ne viđamo na prelazima.

„Važno je da se danas dogovorimo i postignemo sporazum – da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis. Političko liderstvo se traži od svih predstavnika zemalja i to su pokazali i Vučić, i Zaev, i Rama, koji još nemaju kompletnu podršku da nateraju svoje građane da svi gledaju ka istom pravcu“, poručio je Azeski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...