Regionalna inicijativa olakšava putovanje kroz tri zemlje

Od Novog Sada do Drača bez stajanja, najavljeni i popusti na putarine

BiznisInfrastrukturaInvesticijeRegionSrbijaVesti

29.7.2021 12:18 Autor: Marko Andrejić 0

Od Novog Sada do Drača bez stajanja, najavljeni i popusti na putarine Od Novog Sada do Drača bez stajanja, najavljeni i popusti na putarine
Regionalni ekonomski forum, u okviru inicijative Mini Šengen, počeo je danas u Skoplju, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i... Od Novog Sada do Drača bez stajanja, najavljeni i popusti na putarine

Regionalni ekonomski forum, u okviru inicijative Mini Šengen, počeo je danas u Skoplju, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame.

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije, okupio je oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana. Iz Srbije učestvuje 217 firmi.

Predsednik Srbije istakao je da ako tri zemlje uspeju da za godinu i po dana omoguće da se kroz njih prolazi bez granica, to će biti za istoriju.

„Moći ćemo bez zadržavanja da idemo do Skoplja i do Drača. To je istorija ako uspemo za godinu i po dana. Biće dovoljno da budete na teritoriji jedne zemlje, softvere razmenjujemo sami. Šta god da prodajete, šta god da kupujete nema zaustavljanja“, naveo je Vučić u govoru o brzim trakama, i istakao da nam se otvara bezbroj mogućnosti.

On je najavio i da će regionalna saradnja podrazumevati popuste – od tri, pet i više procenata na restorane, putarine, vozne karte za građane koji žive na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Vučić je istakao i da u delu Srbije postoji problem sa nedostatkom radne snage, a da Albanija i Severna Makedonija mogu da pomognu kod obezbeđivanja kvalifikovanog kadra.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupio je kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija je iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Na forumu će biti saopšteno novo ime regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...