Poziv za dodelu subvencija će biti raspisan početkom septembra

Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

29.7.2021 11:09 Autor: Marko Miladinović 0

Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele
Plan je da u Srbiji bar 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i... Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele

Plan je da u Srbiji bar 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ponovila da će poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije.

„Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova“, rekla je ministarka Mihajlović.

Ministarstvo će, kako kaže, raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda će one nadalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima.

„Svi mogu da učestvuju, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 miliona evra“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, država će obezbediti polovinu potrebnog novca.

„Zamena stolarije može da smanji račune za 40 odsto, time značajno utičemo i na životnu sredinu. Plan je da bar 30 procenata domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor“, rekla je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...