problemi i sa sporim izdavanjem licenci

Prevoznici iz BiH traže ukidanje akciza na gorivo, zaseda parlament

NovacRegionU fokusuVesti

9.3.2022 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prevoznici iz BiH traže ukidanje akciza na gorivo, zaseda parlament Prevoznici iz BiH traže ukidanje akciza na gorivo, zaseda parlament
Prevoznici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine u sredu su u Banjaluci i Sarajevu protestnom vožnjom izrazili nezadovoljstvo zbog velikog poskupljenja goriva... Prevoznici iz BiH traže ukidanje akciza na gorivo, zaseda parlament

Prevoznici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine u sredu su u Banjaluci i Sarajevu protestnom vožnjom izrazili nezadovoljstvo zbog velikog poskupljenja goriva i zatražili ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. 

Prevoznici iz Republike Srpske su u više od 150 kamiona krenuli od Prijedorske petlje kod Banjaluke, a protestnu vožnju su završili u naselju Lauš.

Oni su, osim na poskupljenje gorive, ukazali i na probleme sa sporim izdavanjem licenci, što im otežava rad, kao i na i dugo čekanje na granicama BiH, prenosi Beta.

Predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić izjavio je da se prevoznici suočavaju sa brojnim problemima, kao i da od početka pandemije korona virusa nisu dobili nikakvu pomoć od institucija.

„Mi imamo dobru saradnju sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, ali problem je što državne institucije ne rešavaju naše probleme. Najveći problemi su enormno visoke cene goriva, licence koje nam ne priznaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, kao i veoma dugo zadržavanje na granicama u Gradišci, Rači, Izačiću i Brodu“, naveo je Grbić.

On je upozorio da će protesti postati mogo radikalniji, ako institucije BiH ne uvaže njihove zahteve u narednih nekoliko dana.

„Mi bi mogli da blokiramo granične prelaze sa kamionima ukoliko se naši zahtevi ne ispune. Ne želimo da građani ispaštaju i pravimo velike gužve, ali mi samo želimo da ukažemo na naša prava“, kazao je Grbić.

Navodeći da prevoznici RS traže ista prava kakva imaju prevoznici u Evropskoj uniji, on je upozorio da „država neće imati ništa, ako prevoznici blokiraju granice i ne budu dostavljali robu“.

Prevoznici u Federaciji BiH su u protestnu vožnju krenuli iz sarajevskog naselja Stup, zahtevajući od nadležnih institucija ukidanje akciza na gorivo.

Naveli su da vozači već duže vreme odlaze iz BiH, da postoje ilegalni prevoznici, kao i da u dva entiteta nisu usklađeni zakoni kojima se reguliše njihov rad. Istakli su i to da na carinama čekaju po nekoliko dana zbog neažurnosti.

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas će razmotriti predlog Socijaldemokratske partije (SDP) za privremeno ukidanje akciza na motorno gorivo da bi se zaustavilo ogromno poskupljenje naftnih derivata.

Predlagači su naveli da je potrebno izmenti Član 17. Zakona o akcizama, koji se odnosi na naplatu akciza, tako da se ukinu akcize na gorivo, koje iznose od 30 do 40 pfeninga po litru (od 0,13 do 0,20 evra).

Od početka ukrajinske krize cene goriva na benzinskim pumpama u BiH rastu iz dana u dan, a danas su na pojedinim cene dizela porasle na 3,31 KM (oko 1,70 evra), a benzina na 3,01 KM (oko 1,5 evra).

  • ZVE84

    9.3.2022 #1 Author

    Kad bi se države manje ugrađivale na gorivu sve bi bilo ok….

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2022 #2 Author

    Treba da im ukinu akcize,kako ljudi da rade!I treba da strajkuju…

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #3 Author

    Akcize su specijalni porezi i tesko da moze drzava potpuno da ih ukine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...