bolje poslovanje usled rasta ekspres i ostalih poštanskih usluga

Prihodi od poštanske delatnosti u prošloj godini 23,4 milijarde dinara

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

1.12.2021 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prihodi od poštanske delatnosti u prošloj godini 23,4 milijarde dinara Prihodi od poštanske delatnosti u prošloj godini 23,4 milijarde dinara
Poštanska delatnost je prošle godine ostvarila prihod od oko 23,4 milijarde dinara, što je približno 0,43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a poštanske usluge u... Prihodi od poštanske delatnosti u prošloj godini 23,4 milijarde dinara

Poštanska delatnost je prošle godine ostvarila prihod od oko 23,4 milijarde dinara, što je približno 0,43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a poštanske usluge u Srbiji, drugu godinu zaredom beleže rast prihoda, a on je lane iznosio više od 10 odsto, rekao je direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL Dragan Pejović.

On je na Simpozijumu o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju, „PosTel 2021“ koji se održava od utorka do srede na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, ocenio da je rast prihoda posledica kontinuiranog rasta ekspres i ostalih poštanskih usluga sa stopom rasta od 16,6 odsto u 2020. godini, dok je u poslednjih pet godina evidentiran rast od oko 65,7 odsto.

Prema njegovim rečima, prihod od univerzalne poštanske usluge je lane porastao za 2,2 odsto, a u poslednjih pet godina za oko 11 odsto.

Rekao je da drugu godinu zaredom, neregistrovana pisma koja su sa učešćem od 72,3 odsto, najzastupljenija u ovim uslugama, u 2020. godini beleže pad obima od 1,57 odsto.

Kako je navedeno na sajtu RATEL-a Pejović je istakao da je ova agencija prošle i ove godine počela stručni nadzor nad poštanskim operatorima, posredovanje u vansudskom rešavanju sporova, davanje saglasnosti na cene univerzalne poštanske usluge JPO, kao i cenovnike ostalih poštanskih operatora.

U skladu sa akcionim planom Strategije razvoja poštanskih usluga za period 2021-2025. godine, RATEL je počeo da sprovodi niz aktivnosti koje će doprineti pospešivanju konkurentnosti između poštanskih operatora i unapređenju kvaliteta poštanskih usluga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...