PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA 506 MILIONA EVRA Za prvih devet meseci u Crnoj Gori pad ulaganja od 14,4 odsto

InvesticijeNovacRegionVesti

25.11.2020 12:48 Autor: Ljiljana Begović 0

PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA 506 MILIONA EVRA Za prvih devet meseci u Crnoj Gori pad ulaganja od 14,4 odsto PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA 506 MILIONA EVRA Za prvih devet meseci u Crnoj Gori pad ulaganja od 14,4 odsto
Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je 506,8 miliona evra u periodu janar-septembar ove godine, dok se istovremeno iz zemlje... PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA 506 MILIONA EVRA Za prvih devet meseci u Crnoj Gori pad ulaganja od 14,4 odsto

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je 506,8 miliona evra u periodu janar-septembar ove godine, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u septembru je iznosila 345,4 miliona evra, što je za 52,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,4 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 19,7 miliona, dok su povlačenja investiranih sredstava nerezidenata u Crnu Goru iznosila 141,7 miliona evra.

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

„Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 164,3 miliona evra, što čini 32,4 odsto ukupnih SDI. Od toga je u nekretnine uloženo 72,4 miliona, a u preduzeća i banke 91,9 miliona evra“, naveli su iz CBCG.

Prema njihovim podacima, priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je skoro 312 miliona evra, što je 32,7 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...