Rast podstaknut reinvesticijama postojećih kompanija

Priliv stranih direktnih investicija u BiH veći za 66,2 odsto

RegionVesti

22.11.2021 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Priliv stranih direktnih investicija u BiH veći za 66,2 odsto Priliv stranih direktnih investicija u BiH veći za 66,2 odsto
Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Bosnu i Hercegovinu (BiH) porastao je 66,2 odsto u prvoj polovini 2021. godine u odnosu na isti period... Priliv stranih direktnih investicija u BiH veći za 66,2 odsto

Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Bosnu i Hercegovinu (BiH) porastao je 66,2 odsto u prvoj polovini 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine. Ipak, taj rast uglavnom rezultat reinvestiranja postojećih kompanija, dok novi ulagači izbegavaju dolazak u BiH zbog političke krize i slabe kupovne moći građana.

Kako navode iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) za Glas Srpske, u prvih šest meseci je registrovano 766,2 miliona maraka (391,7 miliona evra) stranih ulaganja.

Međutim, rast investicija od 66,2 odsto u odnosu na prošlu godinu uglavnom je, kako pojašnjavaju iz FIPA, nastao zbog reinvesticija, ali i činjenice da su neke delatnosti doživele procvat i porast obima poslovanja tokom pandemije, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li su pojedini najavljeni projekti u ovoj godini produženi ili otkazani, iz FIPA navode da su odluke o investiranju dugi procesi, kojima prethode brojne analize i studije izvodljivosti, a sve to iziskuje vreme. Naveli su da je jedan od projekata od kojeg se ranije odustalo bio “Bauhaus”.

Kako su izjavili predstavnici FIPA, od te investicije se odustalo zbog niskog životnog standarda građana i slabe kupovne moći. Takođe, ranije su neki investitori zbog političke nestabilnosti odustali od ulaganja u elektroenergetske projekte u BiH.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...