PRINOSI VELIKI, A KVALITET LOŠ Hrvatska će opet uvoziti pšenicu, po znatno višim cenama
11.8.2020 14:14 Autor: Ljiljana Begović
Ovogodišnja žetva pšenice u Hrvatskoj je završena, prinosi su veliki, ali je kvalitet loš. Zbog toga će ova zemlja biti prinuđena da uveze određene količine durum pšenice kako bi pekarska industrija mogla da proizvodi kvalitetan hleb i peciva.
Proizvedeno je minimalno 950.000 tona pšenice, ali je samo 10 odsto od toga prva i premium klasa, 20 procenata je druga, dok na treću otpada 40 posto proizvodnje. Ostatak je četvrta klasa, odnosno pšenica koja se koristi za stočnu hranu.
Zato će pekari morati da uvezu gotovo 100.000 tona pšenice i to po znatno višim cenama od onih koje plaćaju za domaću, piše Slobodna Dalmacija.
Proizvođači nisu ni približno zadovoljni otkupnom cenom. Ističu da je cena ispod jedne kune za kilogram, što ne pokriva troškove proizvodnje, a o zaradi nema ni govora.
„U Hrvatskoj su svi silosi, od Slavonije do Like, nekada bili puni, a sada je sve prazno, radnika nema, mlinovi godinama ništa ne melju“, kaže Antun Laslo, proizvođač pšenice i predsednik zadruge „Život“. On u tome vidi uticaj uvoznih lobija, jer se pšenica izvozi, da bi se u Hrvatsku uvozio polupečeni hleb, pecivo i brašno, dok domaći mlinovi i silosi zjape prazni.