Neophodno ulagati u razvoj realnog sektora

Privredni rast Crne Gore nije uticao na poboljšanje životnog standarda građana

InvesticijeNovacRegionVesti

17.6.2022 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Privredni rast Crne Gore nije uticao na poboljšanje životnog standarda građana Privredni rast Crne Gore nije uticao na poboljšanje životnog standarda građana
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu je morao pratiti znatno povećanje zarada, jer potrošnja stanovništva u velikoj meri učestvuje u... Privredni rast Crne Gore nije uticao na poboljšanje životnog standarda građana

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu je morao pratiti znatno povećanje zarada, jer potrošnja stanovništva u velikoj meri učestvuje u njegovoj strukturi, saopštio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

„Rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine trebalo je da bude veći od 7,2 odsto, jer smo tada imali visok rast zarada, shodno programu Evropa sad“, rekao je Mulešković za Pobjedu, prenosi agencija Mina.

On smatra da, uprkos rastu BDP-a, nije došlo do poboljšanja standarda građana, shodno rastu minimalnih i prosečnih primanja.

„Dobro je što je došlo do rasta BDP-a i za očekivati je bilo da do toga dođe jer smo u uporednom prvom kvartalu prošle godine imali veliki pad od 6,4 odsto, usled uticaja pandemije i stopiranja i usporenosti ekonomskih aktivnosti. Sa druge strane, rast BDP-a je morao pratiti znatno povećanje zarada, jer potrošnja stanovništva u velikoj meri participira u strukturi BDP-a“, rekao je Mulešković.

Prema zvaničnim podacima Monstata, crnogorski BDP je u prva tri meseca ove godine iznosio 1,03 milijarde evra i porastao je 7,2 odsto, što je znatno više od prosečnog rasta u državama EU od 5,6 odsto.

Zvaničnici Svetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nedavno su saopštili da revidiraju prognoze rasta crnogorskog BDP-a u ovoj godini sa januarskih 5,6 odsto na 3,6 odsto, odnosno 3,8 odsto. Glavni razlozi za to su velika neizvesnost izazvana sukobom u Ukrajini i rastom inflacije.

Na pitanje Pobjede kakav ekonomski rast očekuje do kraja godine, Mulešković je odgovorio da se nada da će on biti 3,6 odsto, koliko su trenutne procene međunarodnih finansijskih institucija.

„Rast će u velikoj meri zavisiti od turističke sezone. Moraćemo, zbog ovolike inflacije, pažljivo da pratimo kako se sve to kreće, jer nekad inflacija može da zamagli postignute rezultate, odnosno da poveća rast BDP-a. Sve će pokazati drugi i treći kvartal. Ovo treba da bude veliki alarm za donosioce odluka da se ekonomija nije oporavila i da treba ulagati u razvoj realnog sektora“, zaključio je Mulešković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...