Veliki potencijal za unapređenje saradnje srpskih i ruskih kompanija

Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

25.8.2021 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji
Veliki potencijal za unapređenje saradnje srpskih i ruskih kompanija postoji u oblasti proizvodnje opreme i materijala za građevinarstvo i prehrambenoj industriji, zaključeno je u... Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji

Veliki potencijal za unapređenje saradnje srpskih i ruskih kompanija postoji u oblasti proizvodnje opreme i materijala za građevinarstvo i prehrambenoj industriji, zaključeno je u sredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) na B2B sastanku domaćih privrednika sa kolegama iz Lenjingradske oblasti Rusije.

Kako se navodi u saopštenju PKS, susret sa privrednicima Lenjingradske oblasti je samo prvi u nizu poslovnih pregovora koje Centar za privrednu saradnju “Biznis Geometrija“ iz Rusije, uz podršku PKS i Trgovinskog predstavništva RF u Srbiji, organizuje u Privrednoj komori krajem avgusta i početkom septembra.

„Planirano je da razgovori sa partnerima iz Lenjingradske oblasti traju dva dana, a zatim se nastavljaju pregovori sa kompanijama iz Omske oblasti i Republike Mordovije“, izjavila je viši savetnik u Centru za Aziju, Rusku Federaciju i ZND Privredne komore Srbije, Jelena Ivanković.

Lenjingradsku oblast, navela je ona, predstavljaju tri, dok Omsku oblast i Republiku Mordoviju po šest kompanija, a svih 15 će razgovarati sa 51 srpskom firmom tokom desetak dana.

Srbija i Rusija su ostvarile dobru saradnju, a u saopštenju piše da, u odnosu na isti period prethodne godine, izvoz je povećan za 17,23 odsto i iznosio je 529,3 miliona dolara, dok je uvoz smanjen za 38,2 odsto, i iznosio je 666,1 milion dolara.

Kada je reč o izvozu usluga, za pet meseci iznosio je 111 miliona, a uvoz 90 miliona dolara.

Direktor preduzeća „Radik“ iz Aranđelovca Marko Radisavljević učestvovao je danas na B2B sastanku sa ciljem da se njegova firma upoznama sa predstavnicima ruske kompanije iz sektora građevinarstva, kako bi započeli distribuciju njihovih proizvoda u Srbiji i regionu.

Direktorka Izvoznog centra Lenjingradske oblasti Ksenija Pjanih navodi da su u Srbiju došli predstavnici građevinskog i poljoprivrednog sektora.

„Neke kompanije iz Lenjingradske oblasti kupuju borovnice iz Srbije za sokove i konditorsku industriju. Znamo da Srbija ima rastući sektor građevinarstva, a mi imamo mnogo građevinskih kompanija, te tu vidimo mogućnost zajedničkih projekata i saradnje“, istakla je Pjanih.

Generalni direktor ruske kompanije „Helpkompozit“ Dmitri Ivanov, kaže da je to preduzeće zainteresovano za širenje na tržišta izvan Rusije.

„Došli smo da bi predložili srpskim kompanijama da implementiraju naše proizvode u svoje poslovanje“, rekao je Ivanov.

Direktor predstavništva Trgovinsko-industrijske komore RF u Srbiji, Vladimir Grišin izjavio je da je potrebno, u skladu sa dobrim bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, dodatno iskoristiti potencijal za saradnju između ruskih regiona, tamošnjih kompanija, sa preduzećima iz Srbije koja žele da svoje usluge i proizvode plasiraju na tržište RF i rade na zajedničkim projektima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...