uprkos skoku cene na svetskim tržištima

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine

SrbijaVesti

25.8.2021 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine
Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja... Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine

Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, ali ove okolnosti neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa Gazpromom, rekao je Petar Stanojević, specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Stanojević je izjavio da su evropska skladišta bila prazna zbog zime koja je duže trajala, a da je nesreća u Rusiji uticala na smanjenje isporuke.

„Količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220, skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa „Gazpromom“ koji važi do kraja ove godine“, rekao je Stanojević, gostujući na TV Prva, a preneo je Tanjug.

Inače, naveo je on, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu i da će formiranje cene za sledeću godinu u Srbiji zavisiti od pregovora „Srbijagasa“ sa „Gazpromom“, dok se tokom oktobra očekuje da cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

„Formiranje cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu u najvećoj meri zavisi od odluka organizacija OPEK i OPEK Plus, prema čijim kvotama se određuje ponuda i formira cena, a trenutna cena sirove nafte niža je za nekoliko dolara za barel, što takođe utiče na nižu cenu goriva u Srbiji“, objasnio je Stanojević.

Dodao je da je cena je sa 75 pala na 65 dolara, najviše zbog najave SAD da će prestati sa stimulisanjem svojih rezervi.

U Srbiji je inače povećana potrošnja za 3,4 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a skok cene benzina od 1,5 odsto pokazuje da ljudi putuju, dok skok cene dizela od 3,4 odsto da imamo ozbiljnu privrednu aktivnost, što dokazuje i povećanje cene putnog bitumena od 10 procenata“, istakao je Stanojević.

Ovom prilikom savetnik ministarke je kazao da je manja potrošnja kerozina, jer se avio saobraćaj još uvek nije u potpunosti oporavio od pandemije, dodajući da se u narednom periodu očekuje da u ovom segmetnu Srbija zabeleži rast potrošnje.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
778.591.531,57 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...