predviđanja i jednih i drugih u granicama ciljanog raspona nbs

Privrednici optimističniji od bankara sa prognozama inflacije

BankeNovacSrbijaVesti

20.11.2021 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privrednici optimističniji od bankara sa prognozama inflacije Privrednici optimističniji od bankara sa prognozama inflacije
Predstavnici domaćih privrednih društava su optimističniji od bankara u pogledu kratkoročnih inflacionih očekivanja, pokazuju rezultati oktobarske ankete Narodne banke Srbije, mada su prognoze i... Privrednici optimističniji od bankara sa prognozama inflacije

Predstavnici domaćih privrednih društava su optimističniji od bankara u pogledu kratkoročnih inflacionih očekivanja, pokazuju rezultati oktobarske ankete Narodne banke Srbije, mada su prognoze i jednih i drugih i dalje u granicama ciljanog raspona NBS od tri odsto plus/minus 1,5 procenata.

Naime, finansijski sektor očekuje da će inflacija u oktobru naredne godine iznositi četiri procenata, dok privrednici očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja NBS od tri odsto, objavljeno je na internet stranici centralne banke, prenosi Tanjug.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona se kod finansijskog sektora kreću oko centralne vrednosti cilja NBS od tri odsto, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,5 procenata za dve godine unapred i dva procenta za tri godine unapred.

Usidrenost inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi i stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je, kako ističu iz NBS, jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...