Projekat traje do oktobra 2023. godine

Platforma za doniranje hrane povezuje donatore i humanitarne organizacije

EUSrbijaU fokusuVesti

19.11.2021 12:33 Autor: Stefan Petrović 1

Platforma za doniranje hrane povezuje donatore i humanitarne organizacije Platforma za doniranje hrane povezuje donatore i humanitarne organizacije
Organizacija Foodscale Hub nedavno je pokrenula FoodSHare platformu za donacije viškova hrane, sa ciljem da se neupotrebljena hrana donira onima kojima je najpotrebnija. Tako... Platforma za doniranje hrane povezuje donatore i humanitarne organizacije

Organizacija Foodscale Hub nedavno je pokrenula FoodSHare platformu za donacije viškova hrane, sa ciljem da se neupotrebljena hrana donira onima kojima je najpotrebnija. Tako se ova aplikacija našla kao medij koji povezuje donatore sa humanitarnim organizacijama

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže menadžer FoodShare platforme Vukašin Orsić, krajnji cilj je da se svi viškovi hrane ne samo racionalno iskoriste, već da stignu do onih kojima su, zbog finansijske situacije, nedostupni. 

„Od marta ove godine do sada donirali smo više od 65 tona hrane, a projekat traje do oktobra 2023. godine i naš cilj je da do tada doniramo preko 180 tona, ali svakako nećemo stati sa ovim akcijama i nakon završetka projekta“, kaže Vukašin.

Pokrovitelj pomenutog projekta je Evropska unija (EU) koja je, u okviru programa Horizon 2020, za ovu inicijativu izdvojila više od 6,9 miliona evra, dok je samu aplikaciju razvila organizacija Foodscale Hub sa idejom da poveže sve relevantne aktere iz domena donacija hrane i implementira kao besplatno rešenje za sve korisnike.

Platforma trenutno pored Srbije, u kojoj ima više od 50 korisnika, posluje i na području Severne Makedonije, te joj je ukupan broj korisnika preko 120.

Kako je objasnio Orsić, platforma u praksi funkcioniše tako što predstavlja mesto gde se prijavljuju proizvođači koji imaju višak proizvoda koji ne mogu da prodaju, nudeći proizvode humanitarnim organizacijama, istovremeno birajući hoće li oni sami snositi troškove transporta ili će to raditi organizacije primaoci donacije. Takođe, donatori biraju i hoće li proizvode uputiti samo jednoj organizaciji ili će ih podeliti na više njih.

Foto: Freepik.com

„Nakon toga mi obavestimo mejlom sve humanitarne organizacije. Onda se potpisuje ugovor o donaciji u skladu sa zakonom i donacija se realizuje po dogovoru između donatora i primaoca“, objašnjava naš sagovornik tok čitavog postupka. 

Uprkos tome što donatori mogu da biraju vršenje ove transakcije bez njihovog organizovanog transporta, Orsić kaže da do sada nije bilo problema zbog toga što se javljaju ili one humanitarne organizacije koje poseduju logistički potencijal za transport, ili ga vrše volonteri. Bilo je i pomoći opština.

Kako je naš sagovornik objasnio pozivajući se na najnovije istraživanje sprovedeno od strane Ujedinjenih nacija, u svetu se na godišnjem nivou baci 931 milion tona hrane, od čega proizvođači hrane, uključujući industrijske i poljoprivredne, čine čak 26 odsto ove količine, dok trgovinski lanci i distributeri imaju svoj udeo od 13 odsto.

„Negativan trend bacanja hrane važi i za našu zemlju, budući da se u Srbiji na godišnjem nivou baci više od 726.196 tona hrane“, upozorava naš sagovornik. 

Najpre, viškovi hrane koji završe na deponijama emituju velike količine metana koji prouzrokuje efekat staklene bašte. Dalje, gotovo pola miliona naših stanovnika se smatra socijalno ugroženim, a za veliki broj njih usluge narodnih kuhinja predstavljaju jedini obrok koji imaju. 

Upravo zato okupljeni oko ove platforme smatraju da se problemi zagađenja i manjka društvene odgovornosti mogu rešiti platformom za doniranje hrane.

„FoodSHare služi kao tačka povezivanja donora hrane (poljoprivredni i industrijski proizvođači, distributeri, trgovinski lanci) i primalaca donacija (narodne kuhinje i druge humanitarne organizacije). Donori imaju mogućnost da u svakom trenutku posredstvom platforme ponude svoje viškove hrane velikom broju humanitarnih organizacija, dok se primaoci donacija mogu prijaviti za preuzimanje ponuđenih količina. Korišćenje svih funkcionalnosti platforme u potpunosti je besplatno“, zaključuje Orsić. 

U narednom periodu, fondacija će vršiti aktivnosti prikupljanja hrane za najugroženije građane, zbog čega poziva sve zainteresovane da se pridruže i pomognu ovu inicijativu. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...