Osim što smanjuje količinu otpada, ova inovacija donosi i uštedu na nivou kućnog budžeta

Srpska kompanija razvila aplikaciju koja vodi računa o roku upotrebe namirnica u frižideru

AnalizaInovacijeSrbijaU fokusuVesti

31.10.2021 17:07 Autor: Marija Jovanović 7

Srpska kompanija razvila aplikaciju koja vodi računa o roku upotrebe namirnica u frižideru Srpska kompanija razvila aplikaciju koja vodi računa o roku upotrebe namirnica u frižideru
Srpska kompanija iz Novog Sada HyperEther razvila je mobilnu aplikaciju na srpskom jeziku – UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i... Srpska kompanija razvila aplikaciju koja vodi računa o roku upotrebe namirnica u frižideru

Srpska kompanija iz Novog Sada HyperEther razvila je mobilnu aplikaciju na srpskom jeziku – UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže u smanjenju količine otpada od hrane, a samim tim i donosi uštedu domaćinstvima i omogućava im da bolje planiraju kućni budžet.

Sve što korisnici treba da urade kako bi na vreme iskoristili namirnice koje su kupili je da svakog dana fotografišu frižider. Nema potrebe da nakon toga ručno unose bilo kakve podatke o hrani, jer aplikacija automatski obrađuje informacije sa fotografije i na osnovu toga korisnike obaveštava o stanju namirnica. Aplikacija UseAllFood to uspeva zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja na principu mašinskog učenja obrađuje veliki broj podataka u kratkom vremenskom periodu.

Ideja za razvoj aplikacije UseAllFood podstaknuta je konkursom za inovativna rešenja za smanjenje količine bio-otpada “Izazov za upravljanje bio-otpadom” koji je tokom 2020. godine bio organizovan od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

“Poziv nas je inspirisao da krenemo od ličnog primera i da se zapitamo koliko zaista hrane bacamo na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou, ali i koliko se hrane godišnje baci u Srbiji. Procene FAO su da 1/3 hrane proizvedene u svetu na godišnjem nivou završi kao otpad, i da otpad nastaje u celom lancu proizvodnje hrane, od proizvođača primarnih sirovina, preko prerađivača i lanaca distribucije do potrošača (domaćinstva), restorana i marketa”, kaže za Biznis.rs direktor kompanije HyperEther Slobodan Prijić.

Hrana koja se najčešće baca spada u grupu svežih proizvoda i to su uglavnom voće, povrće, meso, mleko, mlečni proizvodi i hleb, ono što uglavnom ima najkraći rok trajanja, dodaje on.  

Izvor: HyperEther

“S obzirom na to da su proizvođači i distributeri hrane zakonom i pravilnicima naterani da vode računa o količini otpada, identifikovali smo otpad od hrane koji nastaje u domaćinstvu kao problematičan, pošto su pojedinačne količine na dnevnom nivou male, ali je kumulativan uticaj veliki. Napredna i inovativna rešenja u ovom segmentu nisu identifikovana, sem neke volje i ambicije pojedinca za promenom navika ponašanja, što nam je ostavilo dovoljno prostora da plasiramo svoju ideju. Aplikacije sa sličnom idejom na tržištu postoje, ali one zahtevaju dosta aktivnosti od samih korisnika, dok UseAllFood aplikacija nudi drugačije rešenje”, objašnjava naš sagovornik.

Jedina obaveza korisnika je da fotografišu frižider

Aplikacija UseAllFood radi na principima veštačke inteligencije i mašinskog učenja, koristeći složene mehanizme za prepoznavanje namirnica, a jedino što se od korisnika očekuje je da fotografiše svoj frižider, dok aplikacija radi analizu za njega.

“S obzirom na to da aplikacija ‘uči’ od korisnika na osnovu fotografija, najbolje je da se koristi redovno, svakoga dana, i u tom slučaju će aplikacija davati precizne informacije i analize korisniku. Monitoring stanja namirnica vrši se na osnovu osobina namirnica, u pozadini aplikacije se radi poređenje na osnovu unapred zadatih parametara na osnovu kojih aplikacija procenjuje da li je nešto potencijalni otpad i upozorava korisnika o svakoj promeni”, navodi direktor ove kompanije.

Aplikacija pruža statistiku potrošnje i uštede na mesečnom nivou

Na pitanje šta je glavni cilj aplikacije i koliko uštede donosi na nivou kućnog budžeta Prijić objašnjava da je njen zadatak da pomogne korisnicima, koji su opterećeni mnogim poslovnim i životnim aktivnostima, da vode računa o svojim zalihama hrane i da spreči nastanak otpada od hrane, kako bi se smanjio generalni uticaj lanca prehrambene industrije na životnu sredinu.

“Dakle, aplikacija se bavi suštinom problema i ne dozvoljava da do otpada uopšte dođe, što umanjuje potrebu za tretmanom i menadžmentom otpada. Samim tim što će neka namirnica biti iskorišćena, a ne bačena, dovoljna je ušteda za korisnika, s obzirom na to da svaki otpad od hrane njega košta mnogo više nego što je namirnicu platio. U obzir se mora uzeti transport namirnice od marketa do kuće, energija iskorišćena za skladištenje namirnica i ono što je zapravo u današnjem trenutku najskuplje – vreme”, ističe on.

Koja će se količina otpada uštedeti, odnosno koliko namirnica će se uz pomoć aplikacije iskoristiti, zavisi isključivo od korisnika, jer je aplikacija tu da ga upozori.

“Aplikacija ima i edukativni karakter – putem saveta podstiče korisnika da obrati pažnju na svoje navike i količinu otpada koji stvara, a tu su i recepti koji mogu poslužiti kao ideja za pripremu obroka od potencijalnog otpada od hrane. Uz pravilno i redovno korišćenje aplikacije može se dobiti i statistika potrošnje, odnosno uštede na mesečnom nivou”, navodi naš sagovornik.

Projekat UseAllFood, u okviru kojeg je razvijena istoimena aplikacija, dobio je podršku kao jedno od šest najboljih rešenja za upravljanje biootpadom. Razvoj aplikacije finansirala je sama kompanija Hyperether iz Novog Sada uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a kroz projekat koji sprovode UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Razvoj osnovne verzije aplikacije, koja je besplatna, trajao je devet meseci. U toku je finalizacija te verzije, a istovremeno se očekuju Premium plaćena verzija za korisnike koji žele više funkcionalnosti i UseAllFood Enterprise verzija za poslovne korisnike, Horeca sektor i prodajne lance”, zaključuje direktor kompanije HyperEther Slobodan Prijić.

  • Tina

    31.10.2021 #1 Author

    Veoma korisna aplikacija

    Odgovori

  • GocaBG

    31.10.2021 #2 Author

    Ovo mi se dopada,a svakom domacinstvu ce dobro doci…

    Odgovori

  • Danijela

    31.10.2021 #3 Author

    Odlicna ideja.Bravo.

    Odgovori

  • Tatjana

    1.11.2021 #5 Author

    Super

    Odgovori

  • Zv84

    2.11.2021 #6 Author

    Glupost! Za par god postaćemo roboti koji prazne glave šetaju ulicama..

    Odgovori

  • M

    23.4.2024 #7 Author

    aplikacija ne koristi „vestacku inteligenciju“ vec neko od zaposlenih rucno unosi informacije sa slike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...