započeta novogradnja pod znakom pitanja, opasnost od socijalnih nemira

Prodaja nekretnina u Kini ove godine pašće čak 30 odsto

NekretnineNovacSvetVesti

27.7.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prodaja nekretnina u Kini ove godine pašće čak 30 odsto Prodaja nekretnina u Kini ove godine pašće čak 30 odsto
Prema novim procenama S&P Global Ratingsa, prodaja nekretnina u Kini će ove godine pasti više nego tokom finansijske krize 2008. godine. Prodaja nepokretne imovine... Prodaja nekretnina u Kini ove godine pašće čak 30 odsto

Prema novim procenama S&P Global Ratingsa, prodaja nekretnina u Kini će ove godine pasti više nego tokom finansijske krize 2008. godine.

Prodaja nepokretne imovine u najmnogoljudnijoj zemlji će verovatno pasti za oko 30 odsto ove godine, saopštila je čuvena rejting agencija, navodeći kao razlog sve veći broj kineskih kupaca koji obustavljaju isplate hipoteka.

Takav pad bi bio gori nego 2008. godine kada je prodaja pala za otprilike 20 odsto, rekla je Ester Liu, direktorka S&P Global Ratings za Reuters.

Od kraja juna, nezvanični podaci pokazuju brzi porast broja kineskih kupaca nekretnina koji odbijaju da plate hipoteke za nekoliko stotina nezavršenih projekata dok investitori ne završe izgradnju stanova.

Većina domova u Kini se prodaje pre njihovog završetka, stvarajući važan izvor novčanog toka za građevinske firme. Te kompanije su se borile da dobiju finansijska sredstva u poslednje dve godine dok je Peking donosio oštriju regulativu kako bi smanjio njihovo visoko oslanjanje na dugove.

Ako dođe do naglog pada cena nekretnina, to bi moglo da ugrozi finansijsku stabilnost, navodi Liu.

Kako prodaja nekretnina opada, sve više investitora će verovatno pasti u finansijsku nevolju, rekla je ona, upozoravajući da bi se povlačenje moglo proširiti čak i na zdravije firme „ako se situacija ubrzo ne obuzda“.

Postoji i potencijal za socijalne nemire ako kupci ne dobiju stanove koje su platili, rekla je Liu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...