Korona udara i na tržište alkohola

Prodaja piva u Nemačkoj najniža od 1993. godine

EULifestyleVestiZanimljivosti

1.2.2021 14:19 Autor: Julijana Vincan 0

Prodaja piva u Nemačkoj najniža od 1993. godine Prodaja piva u Nemačkoj najniža od 1993. godine
Na svoj najniži nivo, otkako je nemački Zavod za statistiku 1993. godine počeo da objavljuje izveštaje, prodaja piva u Nemačkoj pala je u 2020.... Prodaja piva u Nemačkoj najniža od 1993. godine

Na svoj najniži nivo, otkako je nemački Zavod za statistiku 1993. godine počeo da objavljuje izveštaje, prodaja piva u Nemačkoj pala je u 2020. godini, budući da su ugostitelji bili zatvoreni više meseci, a ljudi zazirali od izlazaka i druženja u vreme pandemije korona virusa.

Naime, pivare u Nemačkoj su prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, što je 5,5 odsto manje nego u godini ranije, podaci su Destatisa. Ta brojka ne uključuje bezalkoholno pivo, napitke od slada, niti pivo uvezeno iz zemalja izvan Evropske unije.

Nemačka ljubav prema pivu opstaje već godinama, ali 2020. godina bila je posebno teška za proizvođače piva, budući da ih je pandemija lišila brojnih festivala i događanja koje je pratila velika konzumacija piva, uključujući poznati minhenski Oktoberfest.

Barovi i restorani takođe su bili prisiljeni da zatvore svoja vrata u proleće, a potom i u novembru. Leti se potražnja nakratko oporavila, pokazuje izveštaj Destatisa, budući da su ograničenja ublažena. Tako je u avgustu i septembru prodaja porasla dva, odnosno 2,3 procenta na godišnjem nivou.

Pozivajući se na podatke o akcizama, Destatis navodi da je 82,6 odsto prodatog piva konzumirano u samoj Nemačkoj. Domaća prodaja pala je 5,5 procenata, a prodaja u drugim zemljama Evropske unije 13,1 odsto, pokazuju podaci nemačkog Zavoda za statistiku. Prodaja u trećim zemljama uvećana je 3,7 procenata.

U Srbiji opala proizvodnja domaćeg piva

Ogroman pad potrošnje u ugostiteljskim objektima donekle je nadoknađen rastom prodaje piva u maloprodaji. Međutim, neki segmenti pivarske industrije u Srbiji su pred kolapsom, a to se pre svega odnosi na mikro i male zanatske pivare čija je prodaja pala i do 90 odsto.

Male zanatske pivare u Srbiji koje su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavile da rade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...