Najveća blok transakcija u istoriji

Prodate akcije Tencenta za rekordnih 14,7 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

8.4.2021 13:55 Autor: Marko Miladinović 0

Prodate akcije Tencenta za rekordnih 14,7 milijardi dolara Prodate akcije Tencenta za rekordnih 14,7 milijardi dolara
Južnoafrička kompanija Prosus je prodala dva odsto udela u kineskom tehnološkom divu Tencentu za rekordnih 14,7 milijardi dolara. Prosus je i dalje najveći pojedinačni... Prodate akcije Tencenta za rekordnih 14,7 milijardi dolara

Južnoafrička kompanija Prosus je prodala dva odsto udela u kineskom tehnološkom divu Tencentu za rekordnih 14,7 milijardi dolara. Prosus je i dalje najveći pojedinačni akcionar u Tencentu, a inače predstavlja zasebnu poslovnu diviziju multinacionalne investicione kompanije Naspers, koja ima sedište u Kejptaunu.

Prodaja je objavljena u blok transakciji na Hongkonškoj berzi, a prema podacima statističke kuće Refinitiv, zapravo predstavlja rekordnu blok trgovinu hartijama od vrednosti na svim svetskim berzama do danas.

Vrednost akcija Tencent Holdingsa je u padu od početka nedelje za 7,54 odsto, i sada se nalazi na cenovnom nivou od 78,27 američkih dolara. S druge strane, od trenutka kada je Prosus listiran na Amsterdamskoj berzi pre dve godine, vrednost akcija Tencenta je porasla za 80 odsto. Ovo je svakako do sada najunosnija berzanska prodaja pomenute investicione jedinice koja je specijalizovana za ulaganje u internet i tehnološke kompanije.

Kada se ode još dalje u prošlost, sve do 2001. godine, može se ustanoviti da je Prosusova matična kompanija Naspers tada kupila 46,5 odsto udela u mladom Tencentu za danas bezmalo beznačajna 32 miliona dolara. Naspers će preko Prosusa i dalje biti najveći vlasnik u kineskom gigantu, međutim ovom ostvarenom transakcijom taman će izgubiti upravljački status, jer je, zajedno sa više manjih prodaja tokom godina, njegovo učešće spalo na ispod 30 odsto, to jest tačno 28,7 procenata.

Vrednost akcija Tencenta u poslednjih pet dana/Izvor: Hongkonška berza-Google

Tržišna kapitalizacija Tencenta se u ovom trenutku procenjuje na 770 milijardi dolara, što znači da Naspers/Prosus u svojim rukama još uvek imaju aktivu vrednu približno 221 milijardu samo u ovoj kompaniji.

Tako veliki povraćaj investicije u periodu od dvadeset godina može se uporediti jedino još sa kupovinom akcija Alibabe od strane Softbank 2000. godine za 20 miliona dolara. Softbank sada poseduje 25 odsto udela u Alibabi, čija tržišna kapitalizacija se procenjuje na 620 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...