Na kraju avgusta bankarski sektor susedne zemlje poslovao sa dobitkom od 53,2 miliona evra

Programi zaštite klijenata s varijabilnom kamatom u Crnoj Gori do kraja meseca

BankeNovacRegionVesti

23.9.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Programi zaštite klijenata s varijabilnom kamatom u Crnoj Gori do kraja meseca Programi zaštite klijenata s varijabilnom kamatom u Crnoj Gori do kraja meseca
Do kraja ovog meseca se očekuje da banke u Crnoj Gori pripreme programe zaštite klijenata koji su kredit ugovorili sa varijabilnom kamatnom stopom, saopštila... Programi zaštite klijenata s varijabilnom kamatom u Crnoj Gori do kraja meseca

Do kraja ovog meseca se očekuje da banke u Crnoj Gori pripreme programe zaštite klijenata koji su kredit ugovorili sa varijabilnom kamatnom stopom, saopštila je Maja Ivanović iz Centralne banke (CBCG).

Kako je navela, šestomesečni euribor od juna ove godine prešao je u pozitivnu zonu, što se već odrazilo na varijabilne kamatne stope, te klijente koji su podigli kredit po tim kamatnim stopama, piše agencija Mina, pozivajući se na TVCG.

„Na inicijativu CBCG imali smo susret s predstavnicima poslovnih banaka i dogovoreno je da banke u što kraćem vremenu, do kraja ovog meseca, pripreme programe zaštite za klijente sa varijabilnim kamatnim stopama. Programi zaštite će podrazumevati mogućnost prelaska obračuna kredita na fiksne kamatne stope“, saopštila je Ivanović.

Ona je navela da je vreme niskih kamatnih stopa prošlo. „Kako bi se obuzdala visoka inflacija, jedan od najefikasnijih načina je povećanje referentnih kamatnih stopa, što je Evropska centralna banka učinila dva puta ove godine“, rekla je Ivanović.

Ona je ocenila da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, visokolikvidan i dobro kapitalizovan.

„Likvidnost bankarskog sektora je na istorijskom maksimumu, preciznije ona je na kraju avgusta iznosila 1,9 milijardi evra i veća je 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine“, kazala je Ivanović.

Ti podaci, kako je objasnila, pokazuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije.

„Na kraju avgusta bankarski sektor je poslovao sa dobitkom u iznosu od 53,2 miliona evra, što je takođe rast u odnosu na isti mesec prošle godine“, navela je Ivanović.

  • Ika

    25.9.2022 #1 Author

    Treba zastiti klijente

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...