Američka kompanija povlači ponudu zbog antimonopolske regulative

Proizvođač oružja Lockheed Martin odustaje od akvizicije vredne 4,4 milijarde dolara

BiznisNovacSvetVesti

14.2.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvođač oružja Lockheed Martin odustaje od akvizicije vredne 4,4 milijarde dolara Proizvođač oružja Lockheed Martin odustaje od akvizicije vredne 4,4 milijarde dolara
Iz američkog proizvođača oružja Lockheed Martin saopšteno je da, zbog protivljenja zakonodavnih tela koja su protiv monopola na tržištu, odustaju od ugovora za kupovinu... Proizvođač oružja Lockheed Martin odustaje od akvizicije vredne 4,4 milijarde dolara

Iz američkog proizvođača oružja Lockheed Martin saopšteno je da, zbog protivljenja zakonodavnih tela koja su protiv monopola na tržištu, odustaju od ugovora za kupovinu kompanije Aerojet Rocketdyne, vrednog 4,4 milijarde dolara.

Federalna trgovinska komisija krajem januara je pokrenula tužbu sa namerom da blokira sporazum kojim bi Lockheed dobila mogućnost da preko kompanije Aerojet, koja proizvodi raketne motore, našteti konkurenciji. Kompanija Raytheon Technologies, koja proizvodi rakete, otvoreno se protivila predloženoj akviziciji.

Spajanje koje je najavljeno krajem 2020. godine izazvalo je kritike na račun kompanije Lockheed, koja bi pomoću njega stekla dominantnu poziciju nad raketnim motorima na čvrsto gorivo – vitalnom delu raketne industrije u Sjedinjenim Američkim Državama

Izvršni direktor ove kompanije Džejms Tajklet (James Taiclet) izjavio je da bi akvizicija poboljšala efikasnost i brzinu, i smanjila troškove proizvodnje odbrambene mašinerije za američku vladu, ali da je raskid ugovora u najboljem interesu njenih zainteresovanih strana.

Ugovor o spajanju kompanija ne uključuje naknadu za prekid istog u slučaju da se antimonopolska regulatorna tela usprotive sporazumu, navodi se u regulatornom podnesku. Portparol kompanije Lockheed je ranije rekao da kompanija ne planira da izvrši takvu isplatu firmi Aerojet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...