U Srbiji planirano da se ova jednogodišnja biljka seje na površini do 260.000 hektara

Proizvođače obradovala cena suncokreta, a prerađivače zabrinula

AgrobiznisBiznisVesti

11.4.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođače obradovala cena suncokreta, a prerađivače zabrinula Proizvođače obradovala cena suncokreta, a prerađivače zabrinula
Dobra cena suncokreta prošlogodišnjeg roda obradovala je proizvođače, ali je zabrinula prerađivače i kupce. Zbog česte promene cene ulja na domaćem tržištu i zabrane... Proizvođače obradovala cena suncokreta, a prerađivače zabrinula

Dobra cena suncokreta prošlogodišnjeg roda obradovala je proizvođače, ali je zabrinula prerađivače i kupce. Zbog česte promene cene ulja na domaćem tržištu i zabrane izvoza, prerađivači je ne komentarišu, ali ističu da ulja ima dovoljno i da ne vide razlog za dalje restrikcije u prodaji izvan zemlje.

U fabrici ulja Banat u Novoj Crnji radi se u tri smene. U toku je prerada suncokreta prošlogodišnjeg roda, kao i ugovaranje za ovu godinu, piše RTS.

„Plan je da celokupnu količinu zrna suncokreta prošlogodišnjeg roda preradimo do polovine maja kada bismo ušli u proces realizacije remontnih aktivnosti i spremno dočekali početak nove sezone prerade. Plan je da preradimo više od 80.000 tona uljarica i da proizvedemo više od 30.000 tona ulja i sačme različitog kvaliteta, čime ćemo omogućiti punu uposlenost proizvodnih kapaciteta i doprineti realizaciji svojih poslovnih ciljeva“, izjavio je za RTS direktor fabrike ulja Banat, Marko Todić.

U zemljoradničkoj zadruzi Plast u Srpskoj Crnji sve je spremno za početak setve.

„U ovoj godini smo ugovorili oko 400 hektara što je na nivou prošle godine, odnosno na nivou višegodišnjeg proseka. Obezbedili smo sav repromaterijal, neznatno je poskupelo seme, hemija, veštačko đubrivo je višestruko otišlo u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, ono što je interesantno reći, bar što se naše zadruge tiče – nije došlo do smanjenja ugovaranja i primene veštačkog đubriva, taj nivo se nešto malo i povećao, a razlog je svakako prošlogodišnja cena suncokreta koja je zaista korektna“, istakao je Zoran Zečević iz zadruge Plast za RTS.

I individualni poljoprivredni proizvođači spremno dočekuju setvu. Tako, Petar Stojanović iz Srpske Crnje kaže da je repromaterijal obezbeđen.

„Što se tiče strukture setve na mom imanju, iznosiće oko deset hektara, jer imam tropolje, i ne odustajem od toga bez obzira i na najave cene, jer računam da će i cena poljoprivrednih proizvoda kao što su pšenica i kukuruz biti istovremeno visoka i da će to opravdati ovu skuplju setvu koja će definitivno biti znatno skuplja. Očekujemo da će i cena biti povoljnija, tako da će sve biti urađeno u optimalnom roku“, navodi on Stojanović.

Planirano je da se u Srbiji suncokret seje na površini od 250.000 do 260.000 hektara i, ukoliko to dozvole vremenske prilike, setva bi trebalo da se završi do prvog maja.

  • Sasa

    11.4.2022 #1 Author

    Zato je nase ulje jeftinije u Bosni i Crnoj gori

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #2 Author

    Tesko da ce biti u isto vreme dobro proizvodjacima i preradjivacima…

    Odgovori

  • BOJANA

    12.4.2022 #3 Author

    Za neke dobra vest za neke loša.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...