PROIZVOĐAČI VIDEO IGARA I KONZOLA TRLJAJU RUKE ZA VREME PANDEMIJE Padaju rekordi u prodaji i broju igrača

Hi-techLifestyleSvetVesti

5.11.2020 16:24 Autor: Marko Miladinović 3

PROIZVOĐAČI VIDEO IGARA I KONZOLA TRLJAJU RUKE ZA VREME PANDEMIJE Padaju rekordi u prodaji i broju igrača PROIZVOĐAČI VIDEO IGARA I KONZOLA TRLJAJU RUKE ZA VREME PANDEMIJE Padaju rekordi u prodaji i broju igrača
Prema istraživanju statističke kuće NPD Group u julu je 244 miliona Amerikanaca igralo video igre, što je rast od 30 miliona u odnosu na... PROIZVOĐAČI VIDEO IGARA I KONZOLA TRLJAJU RUKE ZA VREME PANDEMIJE Padaju rekordi u prodaji i broju igrača

Prema istraživanju statističke kuće NPD Group u julu je 244 miliona Amerikanaca igralo video igre, što je rast od 30 miliona u odnosu na 2018. godinu. Oni su u proseku povećali i vreme koje provode igrajući se – sa 12 na 14 časova nedeljno.

Noviji podaci pokazuju da je u periodu od marta do avgusta ove godine na kupovinu video igara na svim obuhvaćenim platformama u Sjedinjenim Američkim Državama potrošeno 30 odsto više novca nego u istom periodu lane.

Foto:Pexels.com

Statista i NPD se slažu u prognozama da će ukupna potrošnja na gejming industriju (igre, konzole, tokeni, hardver oprema) u 2020. godini premašiti 50 milijardi dolara samo u SAD.

Čitava industrija godinama unazad beleži trendove rasta po većini segmenata, ali na dodatno ubrzanje uticala je pandemija korona virusa, jer veliki broj ljudi traži načine da se zabavi u kućnim uslovima i ujedno koristi novčana sredstva koja bi u normalnim uslovima trošio na druge stvari.

Za sada najprodavanija video igra u 2020. godini je „Call of Duty: Modern Warfare“ u izdanju kompanije Blizzard Entertainment. Nju je, zaključno sa septembrom, kupilo nešto preko 30 miliona korisnika.

Cena osnovnog paketa ove igrice iznosi 60 američkih dolara, dok 30 dolara skuplja varijanta omogućava igranje na više različitih platformi.

Pored toga, iako pomenuti naslov po prvobitnom instaliranju može da se igra besplatno, u njemu se koriste zasebni tokeni za otključavanje dodatne opreme, mapa ili likova. U prodaji variraju najraznovrsniji paketi tih tokena, u zavisnosti od količine i predmeta koji se njime otvara u igrici.

Foto: Pixabay

Još uvek najprodavanija igračka konzola svih vremena je legendarni PlayStation 2, koji je ugledao svetlost dana pre dve decenije. Procenjuje se da je od tada prodato preko 157 miliona primeraka PS2.

Ovog meseca japanski Sony organizuje svetsku premijeru pete generacije svoje konzole, PlayStation 5, sa cenom od 400 dolara za standardni paket i 100 dolara više za BluRay opciju.

Procenjuje se da bi PS5 mogao da obori rekorde sopstvenog „pretka“ jer je njegovo lansiranje tempirano pred sam početak svetske praznične sezone, koja će ove godine izgledati drugačije nego ikada pre, usled posledica pandemije.

Za proizvođače u gejmerskoj industriji to znači – najprofitabilnije do sada.


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...