Skok cena i u EU

Proizvođačke cene u industriji više za 1,3 odsto u junu u odnosu na pre godinu dana

SrbijaVesti

5.8.2024 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvođačke cene u industriji više za 1,3 odsto u junu u odnosu na pre godinu dana Proizvođačke cene u industriji više za 1,3 odsto u junu u odnosu na pre godinu dana
Cene proizvođača industrijskih proizvoda u junu, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasle su za 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.... Proizvođačke cene u industriji više za 1,3 odsto u junu u odnosu na pre godinu dana

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u junu, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasle su za 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Po nameni gledano, proizvođačke cene energije poskupele su 5,3 odsto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda je skuplja za pet odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda pojeftinila za 2,5 odsto, stoji u izveštaju RZS.

Najveći rast zabeležile su cene eksploatacije nafte i gasa koje su povećane za 30,8 odsto.

Gledano po grupama proizvoda, cene proizvođača za domaće tržište ostale su iste u oblasti hemijskih sredstava za poljoprivredu, kao i u proizvodnji tekstila.

Cene proizvodnje metala pale su za 9,1 odsto, dok su cene prerada drveta i proizvoda od drveta, plute, slame i pruća, osim nameštaja niže za 9,2 odsto.      

Cene industrijskih proizvođača porasle su za 0,5 odsto i u evrozoni i u EU

U junu 2024, u poređenju sa majom 2024, cene industrijskih proizvođača porasle su za 0,5 odsto i u evrozoni i u EU, prema prvim procenama Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

U maju 2024. cene industrijskih proizvođača pale su za 0,2 odsto i u evrozoni i u EU. U junu 2024. godine, u poređenju sa junom 2023. godine, cene industrijskih proizvođača pale su za 3,2 odsto u evrozoni i za 3,1 odsto u EU.

U evrozoni u junu 2024, u poređenju sa junom 2023, cene industrijskih proizvođača smanjen za 2,2 odsto za intermedijarne proizvode, smanjen za 9,4 odsto za energiju, povećan za 1,6 odsto  za kapitalna dobra,povećan za 0,4 odsto za trajna potrošna dobra, povećana za 1,2 odsto za netrajna potrošna dobra.

Cene u ukupnoj industriji bez energije su smanjene za 0,1 odsto.

Najveći godišnji pad cena industrijskih proizvođača zabeležen je u Slovačkoj (-19,0 odsto), Francuskoj (-6 odsto) i Poljskoj (-5,7 odsto). Najveći porast je zabeležen u Luksemburgu (+19,1 odsto), Portugalu (+2,4 odsto) i Češkoj (+1 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.