uslov na tenderu mora biti garancija za obezbeđivanje energetskog objekta

Proizvodnja zelenog aluminijuma budućnost podgoričkog KAP-a

BiznisBolji posaoFirme u fokusuRegionU fokusuVesti

18.1.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvodnja zelenog aluminijuma budućnost podgoričkog KAP-a Proizvodnja zelenog aluminijuma budućnost podgoričkog KAP-a
Za sve kompanije koje bi se javile eventualno na neki tender, ili neki drugi način, u budućnosti za preuzimanje Kombinat aluminijuma Podgorica, pa i... Proizvodnja zelenog aluminijuma budućnost podgoričkog KAP-a

Za sve kompanije koje bi se javile eventualno na neki tender, ili neki drugi način, u budućnosti za preuzimanje Kombinat aluminijuma Podgorica, pa i En+ grupu, uslov mora biti garancija za obezbeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a, kako proizvodnja ne bi zavisila od postojećeg energetskog sistema Crne Gore, rekao je analitičar tržišta metala Goran Đukanović.

On je ocenio da budućnost KAP-a vidi u proizvodnji zelenog aluminijuma iz zelenog izvora struje, prenosi RTCG.me.

“Bilo kakva strategija za obnavljanje proizvodnje primarnog aluminijuma u KAP-u i u Crnoj Gori morala bi uključivati i izvor sopstvene električne energije, prije svega zelene energije, i naravno hidroelektranu. Naime, u budućnosti će rasti potražnja i cena za zelenim aluminijumom, dobijenim iz zelene energije”, kazao je Đukanović.

Kako kaže, nažalost KAP je pre ili kasnije morao da dođe u situaciju da bude ugašen, preciznije da ostane bez proizvodnje primarnog aluminijuma ako nema sopstveni izvor električne energije.

UNIPROM KAP

DAJBABE BB., PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
3.282.223,00 (2020)
Broj zaposlenih:
1 (2020)

Govoreći o tome pod kojim uslovima bi bilo prihvatljivo da En+ grupa preuzme KAP, Đukanović je rekao da uslov mora biti garancija za obezbeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a. 

“Za sve kompanije koje bi se javile eventualno na neki tender, ili neki drugi način, u budućnosti za preuzimanje KAP-a, pa i En+ grupu, uslov mora biti garancija za obezbeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a, kako proizvodnja ne bi zavisila od postojećeg energetskog sistema Crne Gore. To bi podrazumevalo investiciju u jednu hidroelektranu ili elektranu na gas”, kazao je Đukanović. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...