zloupotreba troškova i ozbiljni previdi vlade angele merkel

Projekat „Štutgart 21“ napravio oko 600 miliona evra nepotrebnih troškova

EUVesti

25.11.2021 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Projekat „Štutgart 21“ napravio oko 600 miliona evra nepotrebnih troškova Projekat „Štutgart 21“ napravio oko 600 miliona evra nepotrebnih troškova
Dvoje zaposlenih u kompaniji Deutsche Bahn tvrde da su neki od rukovodilaca zloupotrebljavali fondove ove državne firme namenjene za jedan od najvećih infrastrukturnih projekata... Projekat „Štutgart 21“ napravio oko 600 miliona evra nepotrebnih troškova

Dvoje zaposlenih u kompaniji Deutsche Bahn tvrde da su neki od rukovodilaca zloupotrebljavali fondove ove državne firme namenjene za jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi. Dok je trajala istraga vezana za navedene optužbe, jedan od zaposlenih je otpušten.

Uplašen da bi ga mogla dočekati slična sudbina, drugi uzbunjivač je iznenada prekinuo svaki kontakt sa službom za žalbe. Ove optužbe samo su još jedan deo kontroverze oko najskupljeg projekta u Nemačkoj i njegove sporne gradnje — novi metro u Štutgartu.

Kompleksnu šemu, poznatu kao “Štutgart 21”, finansira Vlada Nemačke, Evropska unija, pokrajina Baden-Virtemberg i Grad Štutgart. Od 2017. godine ovaj projekat nadgleda bivši šef kabineta Angele Merkel Ronald Pofala (Ronald Pofalla), sada generalni direktor Deutsche Bahn-a.

Projekat “Štutgart 21” postao je ozloglašen zbog kašnjenja i prekoračenja budžeta, pa se brzo našao na „crnoj listi“ sa berlinskim aerodromom i Elbe filharmonijom u Hamburgu, piše Financial Times.

Inicijalna cena projekta od 2,5 milijardi evra narasla je na 8,2 milijarde evra. Kancelarija za reviziju, najviši nadzorni organ u Nemačkoj, je još 2016. godine upozorila da bi troškovi projekta mogli narasti do 10 milijardi i ukazala na ozbiljne previde vlade na čelu sa Angele Merkel.

Služba za pritužbe kompanije Deutsche Bahn je iste godine primila upozorenja iz kompanije da su povećani troškovi uzrokovani lošim upravljanjem projektom.

Jedan od uzbunjivača je procenio da je navodna zloupotreba fondova dovela do nepotrebnih troškova u vrednosti od 600 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...