rast od 3,7 odsto međugodišnje

Prosečna potrošačka korpa u Crnoj Gori 830 evra

RegionVesti

22.1.2024 16:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prosečna potrošačka korpa u Crnoj Gori 830 evra Prosečna potrošačka korpa u Crnoj Gori 830 evra
Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za decembar prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila 830 evra, što je 3,7 odsto više u... Prosečna potrošačka korpa u Crnoj Gori 830 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za decembar prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila 830 evra, što je 3,7 odsto više u odnosu na isti period 2022.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 382,6 evra, što je 1,5 odsto više u odnosu na decembar 2022. godine. U isto vreme, izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2022. godine porasli su 5,7 odsto, na 447,4 evra.

Monstat je objavio da je ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe za oktobar prošle godine iznosila 824,5 evra, a za novembar 825,6 evra.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke ativnosti.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...