Grant od 700 miliona evra

Pruga Beograd-Niš jedna od najvećih infrastrukturnih investicija

SvetVesti

24.7.2021 11:28 Autor: Miljan Paunović 1

Pruga Beograd-Niš jedna od najvećih infrastrukturnih investicija Pruga Beograd-Niš jedna od najvećih infrastrukturnih investicija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, potvrdio je u subotu da će izgradnja pruge od Beograda do Niša biti jedna od najvećih infrastrukturnih... Pruga Beograd-Niš jedna od najvećih infrastrukturnih investicija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, potvrdio je u subotu da će izgradnja pruge od Beograda do Niša biti jedna od najvećih infrastrukturnih investicija.

„Očekujem da od ove godine krenemo u te radove. To će biti investicija koju radimo zajedno sa Evropljanima, sa Evropskom investicionom bankom, uz grant od 700 miliona evra. To je najveći grant koji je neka zemlja dobila u jugoistočnoj Evropi. To više nije samo pitanje infrastrukture, nego snažne podrške koju Evropska komisija daje Srbiji“, rekao je Momirović u intervjuu za TV Prva, a preneo je Tanjug.

On je podsetio da se radi na projektima koji su morali biti urađeni još pre 50 godina i istakao da „moramo da nadoknadimo tih 50 godina“.

Momirović je izjavio da će do kraja ove godine biti završena pruga od Beograda do Novog Sada, posle čega slede testiranja, a otvaranje pruge za komercijalnu upotrebu najavio je za februar iduće godine.

„To će biti najbrža i najmodernija pruga u istočnoj Evropi. Vozovi će dostizati brzinu i do 200 km/h od Beograda do Novog Sada, imaćemo najbolje vozove koji postoje u Evropi, koje proizvodi Stadler u Švajcarskoj“, rekao je ministar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...