Nova tehnologija omogućava da bolje razumemo prošlost

Prvi model praistorijskog metačoveka predstavljen na svetskoj izložbi „Expo2020 Dubai“

Hi-techKulturaSrbijaVestiZanimljivosti

19.12.2021 15:15 Autor: Marija Krsmanović 0

Prvi model praistorijskog metačoveka predstavljen na svetskoj izložbi „Expo2020 Dubai“ Prvi model praistorijskog metačoveka predstavljen na svetskoj izložbi „Expo2020 Dubai“
U Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi “Expo2020 Dubai” predstavljen je prvi model praistorijskog metačoveka koji može da izražava emocije. Ovaj jedinstveni poduhvat u delo... Prvi model praistorijskog metačoveka predstavljen na svetskoj izložbi „Expo2020 Dubai“

U Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi “Expo2020 Dubai” predstavljen je prvi model praistorijskog metačoveka koji može da izražava emocije.

Ovaj jedinstveni poduhvat u delo su sproveli dr Sofija Stefanović, stručnjak za forenzičku rekonstrukciju iz Švedske Oskar Nilson (Oscar Nielson), Jugoslav Pendić sa Biosens instituta u Novom Sadu i Milica Tomić, koja je u Unreal softveru pokrenula biokinetički model.

Kako je navela dr Stefanović, po prvi put u istoriji imamo priliku da vidimo kako je pračovek izgledao kada se osmehivao ili kada je bio ljut. 

Prema rečima kreatora, u pitanju je “digitalni biokinetički metačovek” nastao skeniranjem lobanje pračoveka na osnovu koje je onda napravljen 3D model. Ovaj model je potom korišćen za rekonstrukciju lica u vidu “skulpture”, na kojoj je potom primenjena metahuman tehnologija, razvijena u čuvenoj gejmerskoj kompaniji Epic Games.

“Zahvaljujući ovoj tehnologiji, pračovek sada može da izrazi sve emocije”, dodaje dr Stefanović.

Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim jeste činjenica da model predstavlja autentičnog praistorijskog čoveka koji je živeo na teritoriji Lepenskog Vira pre oko 10.000 godina. 

Izvor: Expo2020Serbia

Kako bi utvrdili kako je pračovek iz prve ljudske naseobine u Evropi zaista izgledao, naučnici su detaljno analizirali izotope sa njegovih kostiju (što im je pomoglo da otkriju kakva je bila njegova ishrana) i DNK, te su na taj način rekonstruisali one delove lica koje nije bilo moguće rekonstruisati samo na osnovu kostiju – njegove oči, boju kože i kose.

Analizama je utvrđeno da je čovek na osnovu koga je napravljen model umro u 55. godini života, da je živeo pre 10 milenijuma i da je u to vreme jeo isključivo ribu. Osim toga, sahranjen je u specifičnoj pozi koja je ukazivala na to da je imao značajan položaj u svojoj zajednici.

“Sve što smo otkrili posmatrajući kosti pračoveka integrisali smo u ovaj model”, napominje dr Sofija Stefanović.

Prema njenim rečima, značaj ovog poduhvata leži u tome što može potpuno izmeniti način na koji interpretiramo prošlost, koju sada doživljavamo samo kroz predmete u muzejima. Zahvaljujući praistorijskom metačoveku imaćemo mogućnost da vidimo izvan materijalnih dokaza i otkrijemo “prave ljude sa pravim emocijama” koji su stvarali istoriju.

Nakon kratkog pojašnjenja Sofije Stefanović, posetioci Paviljona Srbije imali su priliku da komuniciraju sa metačovekom. Priliku da to učini prvi imao je dečak iz Kanade po imenu Srašan (Srashan). Kontakt sa metačovekom je uspostavio preko aplikacije koja skenira lice i pomaže modelu da prepozna različite izraze lica.

Svi posetioci svetske izložbe „Expo2020 Dubai“ biće u mogućnosti da upoznaju praistorijskog čoveka na drugom spratu Paviljona Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...