UGOVOR O POKLONU NEPOKRETNOSTI ZAHTEVA DRUGAČIJI PORESKI TRETMAN

Ko plaća porez na poklon u vidu nekretnine?

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

17.12.2021 13:16 Autor: Marija Jovanović 6

Ko plaća porez na poklon u vidu nekretnine? Ko plaća porez na poklon u vidu nekretnine?
Poklon u vidu nekretnine zahteva specifičan poreski tretman. Ovakav vid darivanja iziskuje određene obaveze ugovornih strana, dok za onog ko poklon prima on nije... Ko plaća porez na poklon u vidu nekretnine?

Poklon u vidu nekretnine zahteva specifičan poreski tretman. Ovakav vid darivanja iziskuje određene obaveze ugovornih strana, dok za onog ko poklon prima on nije u potpunosti besplatan.

Ugovor o poklonu nepokretnosti je dobročin bez naknade, jednostrano obavezan jer stvara samo obavezu za poklonodavca i formalan jer je neophodno da bude zaključen pred javnim beležnikom. Takođe, to je i dvostrani pravni posao koji proizvodi pravno dejstvo za života ugovornih strana, kaže za Biznis.rs advokat agencije za nekretnine City expert Aleksandra Đ. Andrejić.

“Namera darežljivosti je bitan element ovog pravnog posla i ona razlikuje ovu vrstu ugovora od nekih drugih, poput ugovora o prodaji. Namera darežljivosti predstavlja akt dobročinstva koji nužno zahteva da poklonodavac ispolji svest i nameru da bez odgovarajuće naknade prenese drugome pravo svojine ili neko drugo pravo ili korist. Ona mora biti prava, jasna i nedvosmislena. Aktom dobročinstva poklonodavac prema poklonoprimcu izražava zahvalnost, priznanje ili pažnju, a od poklonoprimca koji poklon prima bez naknade zahteva se zahvalnost prema poklonodavcu”, navodi naša sagovornica.

Na pitanje postoje li neki uslovi za ovakav vid ugovora, Andrejić objašnjava da poklonoprimac ne mora da bude poslovno sposobno lice, što znači da može da bude i maloletno lice.

Kako se utvrđuje osnovica poreza?

Kada je reč o plaćanju poreza na poklon i utvrđivanju osnovice, naša sagovornica objašnjava da je prilikom sticanja poklona onaj ko poklon prima (poklonoprimac) obveznik plaćanja poreza na poklon, a budući da se radi o dobročinom pravnom poslu, zanimljiva su zakonska rešenja kako se utvrđuje poreska osnovica i poreska stopa. 

“Osnovica poreza na poklon je tržišna vrednost primljene imovine na dan nastanka poreske obaveze, koju utvrđuje nadležni poreski organ. Stope poreza na poklon su proporcionalne. Poklonoprimac koji se u odnosu na poklonodavca nalazi u drugom naslednom redu porez na poklon plaća po stopi od 1,5 odsto, a koji se nalazi u trećem i daljem naslednom redu, odnosno koji sa poklonodavcem nije u srodstvu, porez na poklon plaća po stopi od 2,5 odsto. Poresko oslobođenje je propisano za poklonoprimca koji se nalazi u prvom naslednom redu i supružnika poklonodavca, koji porez na poklon ne plaćaju”, navodi advokat agencije za nekretnine City expert.

Ono što je najinteresantnije za ugovor o poklonu jeste činjenica da on nije regulisan pozitivnim, važećim pravnim propisima, ocenjuje Andrejić. Naime, po završetku Drugog svetskog rata učesnici Narodnooslobodilačke borbe doneli su 1946. godine Zakon o nevažnosti pravnih propisa donetih pre 6. aprila 1941. godine i za vreme neprijateljske okupacije.

Tim Zakonom ukinut je celokupni pravni sistem Kraljevine Jugoslavije i prestali su da važe svi propisi koji su bili na snazi na dan 6. aprila 1941. godine.

„Hegemonijom vladajuće partije svi zakoni, uredbe, naredbe i pravilnici tada su proglašeni nepostojećim. Do današnjeg dana ovaj ugovor nije ponovo pravno regulisan, te postoji velika pravna praznina. Iako se radi o važnom pravnom institutu, koji se u praksi primenjuje u velikoj meri, samovoljom jednog sistema on je ostao pravno neregulisan, što je u praksi stvorilo i veliki broj problema. Zbog toga se sa nestrpljenjem očekuje nova kodifikacija građanskog prava u vidu Građanskog zakonika Republike Srbije, na čijoj se izradi intenzivno radi u proteklih nekoliko godina i čije se donošenje očekuje u skoroj budućnosti, čime će ovaj važan ugovor biti ponovo regulisan”, zaključuje naša sagovornica.

  • Tina

    17.12.2021 #1 Author

    Poklonoprimac treba da je zahvalan na takvom poklonu, ali i da proveri da li je sve u redu sa pravne strane

    Odgovori

  • MARE

    12.6.2022 #2 Author

    Nek mi neko pokloni nekretninu, porez ja resavam, da se ne svadjamo

    Odgovori

  • Natasa Spasic

    10.9.2022 #3 Author

    Sestra i ja smo suvlasnici kuce. Ona hoce da svoj deo pokloni mom suprugu. U svom posedu nema nijednu nekretninu. Hvala.

    Odgovori

    • Borac za istinu

      19.12.2022 #4 Author

      Vaša sestra da pokloni svoj deo Vašem suprugu?! Treba da pokloni bolje Vašim naslednicima ili Vama, jer, zašto bi sutra plaćali ponovo porez držabvi na istu nekretninu ako već sada želi da pokloni vašoj porodici, onda neka ide direktno na vaše naslednike kako bi se preskočila jedna stepenica plaćanja poreza! Ja bih bilaa jako uvređena da moja sestra ili brat tako postupe, jer, šta ako Vas suprug prevari, ostavi pa posle treba da delite s njim tu nekretninu? Ne znam, ja mislim da vam je ta sestra neprijatelj, nema potrebe da poklanja nekom ko nije ni Vama ni njoj rod, nadam se da imate dece koja su naslednici, ja bih svakako išla na njih.

      Odgovori

      • Borac za istinu

        19.12.2022 #5 Author

        A da ne govorim ako ste nasledile tu kuću u ostavinskom postupku da je mogla odmah da se odrekne svog dela jednom prostom rečenicom u čiju god korist je htela i da vam uštedi peripetije odmah! Šokirana sam iskreno tim činom, i ne razumem ko nema u svom posedu ni jednu nekretninu, sestra ili muž? E sad, jedino ako je jure izvršitelji neki, pa hoće da ih izbegne, a ima poverenja u vas, tad već ima smisla, baš bih volela da znam tu vašu priču, zanimljiva je.

        Odgovori

  • Dašić Roža

    22.3.2023 #6 Author

    Dobar dan želela bih odgovor na moj e-mail da mi odgovorite hvala.Želela bih svoju nekretninu, kuću sa okućnicom da darodavnim ugovorom sad dok sam živa imam 72 god. da poklonim svojoj ćerki koja je punoletna ima 41 god.zaposlena. Ko treba da plati porez za darodavni ugovor? ja kao darodavac a imam samo penziju ili ona koja je daroprimac i ima dobru platu .Naravno sa klauzulom da ne može da proda nekretninu dok sam ja živa.Hvala vam na odgovoru .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...