Prvi međunarodni projekat edukacije Srpske asocijacije industrije video igara

Prvo učenje, pa regrutacija mladih gejmera

BiznisBolji posaoHi-techLifestyleSrbijaVesti

28.3.2021 13:01 Autor: Gordana Bulatović 0

Prvo učenje, pa regrutacija mladih gejmera Prvo učenje, pa regrutacija mladih gejmera
Industrija video igara u Srbiji jeste u povoju. Međutim, entuzijasti koji rade u ovoj oblasti pokušavaju da privuku što više mladih, talentovanih ljudi, ali... Prvo učenje, pa regrutacija mladih gejmera

Industrija video igara u Srbiji jeste u povoju. Međutim, entuzijasti koji rade u ovoj oblasti pokušavaju da privuku što više mladih, talentovanih ljudi, ali i, što je još važnije, da im omoguće sticanje znanja od međunarodnih majstora gejminga.

Ove nedelje su, tako, iz Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) pozvali sve mlade od 16. do 35. godina, a koji su zainteresovani za razvoj karijere u ovoj oblasti da im se pridruže u programu „Playing Narratives: from Comics to Games“. Projekat je inicijativa Francuskog i Goethe instituta u Srbiji i SGA, uz podršku Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kompanija Digital Arrow, Two Desperados, 3lateral, kao deo Epic Games, i Ubisoft Belgrade, kao i drugih partnera iz Francuske, Nemačke i Srbije.

Program Playing Narratives: from Comics to Games posebno je namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko – svim onim profilima koji mogu biti vredan deo tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu. 

U pitanju je skoro celogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će petnaestak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, “worldbuilding” i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi “ožive” i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata.

Odabrani učesnici će prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga i vezane za marketing, user aquisiton i druge važne teme. Pored svega toga, radiće se i na razviju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili online događaji.

“Ovo je naš prvi međunarodni projekat, i ono što posebno ohrabruje je da je prepoznat od velikog broja partnera, i pre svega domaćih kompanija, koje su odlučile da ga podrže i da se uključe u njegovu realizaciju. U narednim godinama može se očekivati značajnija internacionalizacija našeg rastućeg gejming ekosistema, kako kroz aktivnosti SGA tako i brojnih drugih aktera i stejkholdera”, ističe Relja Bobić, programski direktor SGA.

Prijave na konkurs za učešće u programu moguće je popuniti online na sajtu Srpske asocijacije industrije video igara, do nedelje 4. aprila ove godine. Nakon tog datuma, selekciona komisija, koju čine predstavnici svih partnera na projektu, sačiniće užu listu kandidata koji će biti pozvani na kratke intervjue. Konačna lista učesnika programa biće objavljena 12. aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...