RAD OD KUĆE BIĆE AKTUELAN I POSLE PANDEMIJE Neophodno zakonski urediti odnos poslodavca i zaposlenog

ManifestacijePoslovanjePreduzetnikU fokusuVesti

26.11.2020 14:45 Autor: Ljiljana Begović 2

RAD OD KUĆE BIĆE AKTUELAN I POSLE PANDEMIJE Neophodno zakonski urediti odnos poslodavca i zaposlenog RAD OD KUĆE BIĆE AKTUELAN I POSLE PANDEMIJE Neophodno zakonski urediti odnos poslodavca i zaposlenog
Iako će se, bez svake sumnje, mnogi sektori u srpskoj privredi vratiti uobičajenom načinu poslovanja kada pandemija prođe, fenomen rada od kuće došao je... RAD OD KUĆE BIĆE AKTUELAN I POSLE PANDEMIJE Neophodno zakonski urediti odnos poslodavca i zaposlenog

Iako će se, bez svake sumnje, mnogi sektori u srpskoj privredi vratiti uobičajenom načinu poslovanja kada pandemija prođe, fenomen rada od kuće došao je tu da ostane. Za razliku od sadašnje situacije u kojoj je rad od kuće iznuđen pandemijom i predstavlja pre svega pitanje zdravstvenog odgovora preduzeća, u budućnosti će on biti pitanje dogovora poslodavca i radnika.

Iako u našem Zakonu o radu postoji definisan rad na daljinu i rad od kuće, reč je tek o naznakama a ne o jasnim rešenjima kako taj rad treba da bude uređen.

Učesnici konferencije “Budućnost rada – Zavodljivi svet rada na daljinu” naveli su nekoliko ključnih izazova kada je reč o definisanju rada od kuće.

Foto:Centar za istraživanje javnih politika

Rad od kuće doprinosi gubljenju balansa između privatnog i poslovnog, što za posledicu ima duži rad od onog koji je zakonski propisan i nepostojeće radno vreme.

Ovakva organizacija rada ugrožava pravo radnika na privatnost, odnosno regulisanje kada radnik ne mora da odgovara na zahteve poslodavca (van radnog vremena).

„U dosadašnjoj praksi primećeno je da su radnici nedovoljno pripremljeni za ovakav tip rada, bilo zato što im nedostaje motivacija, ili nisu sposobni da se organizuju za rad od kuće bez stalnih instrukcija poslodavca o svakom koraku koji treba da učine u radnom procesu, nemaju kulturu timskog rada ili dovoljno discipline i odgovornosti“,  naveli su učesnici konferencije.

Foto:Centar za istraživanje javnih politika

Takođe, radnici nisu dovoljno digitalno pismeni, odnosno nisu sposobni da koriste sve alate koji su im dostupni u radu na daljinu.

Istovremeno, kompanije su nedovoljno spremne za ovakvu tranziciju ne samo za organizovanje rada od kuće nego celokupnog procesa digitalne transformacije.

Rad od kuće u ovakvim uslovima povećao je rodni jaz između žena i muškaraca jer su žene dobile više dužnosti (da se staraju o higijenskim merama, u potpunosti preuzmu brigu o deci koja uče online) a istovremeno su morale da obavljaju i svoj posao.

Žena na poslu
Foto: Pixabay.com

Rad od kuće nedovoljno pravno definisan

Pravni okvir organizovanja rada je nedovoljno jasan i kad je u pitanju potreba za izdavanjem aneksa ugovora o radu ili kolektivnih ugovora koji bi regulisali ovu oblast.

„Imajući u vidu da u nekim sektorima rad od kuće ne može biti organizovan, uvođenje rada od kuće kao masovnije opcije dovešće do podela između sektora i radnika s obzirom na njihove tehnološke mogućnosti da organizuju rad od kuće“, navode učesnici konferencije.

Laptop
Foto: Pixabay.com

Dobre strane rada od kuće

Ipak, u vreme pandemije kada je većina firmi svoje resurse organizovala tako da se što manje ljudi izloži riziku zaražavanja, rad od kuće pokazao je svoje dobre strane.

Veliki broj radnika prepoznao je rad o od kuće kao odličan za podizanje efikasnosti jer nema gubljenja vremena na nepotrebne stvari. Sa radom od kuće smanjuje se broj izgubljenih sati na putovanju od kuće do posla i natrag.  

Rad u kancelariji
Foto: Pexels.com

U Srbiji potrebno zakonom urediti oblast rada od kuće

Iako do sada nije bila uobičajena praksa u Srbiji da radnici rade od kuće, poslovni svet se brzo prilagodio novim uslovima. Radnici u Srbiji su spremni za kombinovani rad.

Konferencija „Budućnost rada – Zavodljivi svet rada na daljinu“ ponudila je jasne preporuke o neophodnim javnim politikama koje su relevantne za uređenje rada od kuće kroz zakon o radu i uz poštovanje principa dostojanstvenog rada.

Pre svega treba se fokusirati na obrazovanje, odnosno obuku radnika za rad na daljinu (usvajanje digitalnih veština, što kroz državne programe, što kroz treninge organizovane na nivou kompanija).

Jasno definisanje prava iz ugovora o radu u vezi sa radom od kuće (podela troškova rada od kuće, na primer, ulaganja u opremu, internet, topli obrok).

Unapređenje rodnog balansa u radu od kuće tako što bi se kreirale usluge koje bi žene rasteretile neplaćenih kućnih poslova.  

Foto:Centar za istraživanje javnih politika

„Kao i u drugim oblastima javni sektor se sporije prilagodio radu od kuće, dok su privatne kompanije bile brže u prilagođavanju. Ovo je posebno slučaj kod velikih kompanija dok je manjim bilo teško da se prilagode. Otuda postoji potreba pre svega u ulaganje u manje kompanije i njihovu obuku za uvođenje digitalnih rešenja koje će omogućiti rad od kuće“, istakli su učesnici konferencije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...