Rok za prijavu 16. jul

Raspisan tender za izradu preliminarne studije o mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji

SrbijaVesti

19.6.2024 16:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspisan tender za izradu preliminarne studije o mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji Raspisan tender za izradu preliminarne studije o mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji, a vrednost posla procenjena... Raspisan tender za izradu preliminarne studije o mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara.

U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatraju tranzicionim gorivima, piše u tenderskoj dokumentaciji, prenosi eKapija.

Dodaje se da će u narednim mesecima biti potpisan Memorandum o razumevanju koji postavlja okvir međuinstitucionalne saradnje i razmene znanja u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije, razvoja ljudskih resursa, uključivanja svih relevantnih učesnika, radijacione i nuklearne sigurnosti, nuklearne bezbednosti, upravljanja nuklearnim gorivom itd, između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja i svih relevantnih članova naučne zajednice i akademske zajednice u zemlji.

Pre donošenja odluke o pokretanju nuklearnog programa, potrebno je, kako se navodi, izvršiti detaljnu uporednu opcionu analizu dostupnih tehnologija na tržištu.

Analiza će obuhvatiti kako konvencionalne nuklearne elektrane III+ generacije, tako i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori (SMR), sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama naše zemlje.

Ukoliko bi se Srbija opredelila za izgradnju novog nuklearnog postrojenja, ono bi moralo, kako se navodi, da se uklopi u širi sistem, uvažavajući projekcije INEKP-a, Nacionalne strategije razvoja energetike i drugih nacionalnih strateških dokumenata.

Zbog toga će ova studija uključiti sveobuhvatnu procenu potencijalnih koristi i izazova iz perspektive električne mreže u izgradnji novih nuklearnih elektrana, imajući u vidu da bi srpsko tržište električne energije moglo da bude spojeno sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije 2026. godine – navodi se.

Rok za prijavu na tender je 16. jul.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.