Tokom ove godine privredni rast dostigao 0,6 odsto

Rast BDP Italije 0,9 odsto, pad uvoza i izvoza u drugom kvartalu

EUVesti

3.9.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast BDP Italije 0,9 odsto, pad uvoza i izvoza u drugom kvartalu Rast BDP Italije 0,9 odsto, pad uvoza i izvoza u drugom kvartalu
U drugom kvartalu 2024. godine bruto domaći proizvod (BDP) Italije porastao je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal i za 0,9 odsto... Rast BDP Italije 0,9 odsto, pad uvoza i izvoza u drugom kvartalu

U drugom kvartalu 2024. godine bruto domaći proizvod (BDP) Italije porastao je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal i za 0,9 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2023. godine, saopštio je Italijanski statistički institut (ISTAT).

U poređenju sa prethodnim kvartalom, izdaci za finalnu potrošnju ostali su stabilni, bruto investicije u osnovna sredstva porasle su za 0,3 odsto a uvoz i izvoz smanjeni su za 0,6 i 1,5 odsto respektivno, naveo je ISTAT.

U odnosu na drugi kvartal 2023. godine izdaci za finalnu potrošnju smanjeni su za 0,1 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva povećane su za 4 odsto, uvoz je smanjen za 5,3 odsto, a izvoz je povećan za 0,5 odsto. Rast BDP Italije za 2024. godinu do sada iznosi 0,6 odsto.

U poslednjem osvrtu na stanje italijanske ekonomije iz jula ove godine, ISTAT je naveo da je desezonirani indeks industrijske proizvodnje u maju zabeležio rast na mesečnom nivou, čime je prekinut trend pada iz prethodna dva meseca.

„Iako je u periodu od februara do aprila robna razmena porasla u odnosu na prethodna tri meseca, trend je ostao slab u odnosu na prethodnu godinu“, ocenio je ISTAT.

Inflacija u Italiji, kako su skrenuli pažnju u izveštaju početkom jula, i dalje je na najnižem nivou među zemljama evrozone.

Harmonizovani indeks potrošačkih cena (HICP) u prvih šest meseci 2024. porastao je za 0,9 odsto na godišnjem nivou odnosno 1,6 procentnih poena ispod proseka evrozone.

U junu se, međutim, indeks poslovnog poverenja pogoršao treći mesec zaredom, dok je poverenje potrošača poboljšano u svim komponentama indeksa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.