RAST DEVIZNIH REZERVI BIH Skoro na nivou od pre pandemije

RegionVesti

8.11.2020 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RAST DEVIZNIH REZERVI BIH Skoro na nivou od pre pandemije RAST DEVIZNIH REZERVI BIH Skoro na nivou od pre pandemije
Nakon pada u aprilu i maju ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabeležile su rast poslednjih meseci, pokazuju podaci Centralne banke BIH.... RAST DEVIZNIH REZERVI BIH Skoro na nivou od pre pandemije

Nakon pada u aprilu i maju ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabeležile su rast poslednjih meseci, pokazuju podaci Centralne banke BIH.

Devizne rezerve zemlje dostigle su u septembru ove godine iznos od 13,43 milijarde konvertibilnih maraka (KM), i približile su se nivou koji su imale pre pandemije, u martu, a kada su iznosile 13,46 milijardi KM.

Rastu deviznih rezervi najviše je doprinela najveća stavka – investicije u hartije od vrednosti – gde je saldo povećan za 690 miliona KM na 9,38 milijardi KM. Inače, investicije u hartije od vrednosti čine 70,3 posto iznosa ukupnih deviznih rezervi BiH.

Rast deviznih rezervi registrovan je i u depozitima kod nerezidentnih banaka koji su u aprilu iznosili 3,52 milijarde KM, kao i kod zlata čija cena na svetskom tržištu raste kao sigurna investicija u vreme krize.

Vrednost monetarnog zlata dostigla je u septembru 302 miliona KM, nakon 267 miliona KM u martu.

.

Tagovi
BIH
  • LUKA

    13.2.2022 #1 Author

    Najbolja je investicija je u hartije od vrednosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...