RAST POSLOVNIH AKTIVNOSTI EVROZONE U JULU Ohrabrujući početak trećeg kvartala

EUVesti

24.7.2020 12:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAST POSLOVNIH AKTIVNOSTI EVROZONE U JULU Ohrabrujući početak trećeg kvartala RAST POSLOVNIH AKTIVNOSTI EVROZONE U JULU Ohrabrujući početak trećeg kvartala
Poslovna aktivnost u Evrozoni vratila se na trend rasta u julu sa otvaranjem sve više ekonomskih sektora koji su bili zatvoreni u okviru mera... RAST POSLOVNIH AKTIVNOSTI EVROZONE U JULU Ohrabrujući početak trećeg kvartala

Poslovna aktivnost u Evrozoni vratila se na trend rasta u julu sa otvaranjem sve više ekonomskih sektora koji su bili zatvoreni u okviru mera za suzbijanje širenja korona virusa, a i zbog toga što su potrošači koji se postepeno vraćaju na radna mesta počeli više da troše novac.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava londonska kompanija IHS Markit, i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, skočio je sa junskih 48,5 bodova na 54,8 poena u julu, što je njegov najviši nivo od sredine 2018. godine, prenosi Tanjug, pozivajući na Reuters.

„Kompanije širom evrozone izvestile su o ohrabrujućem početku trećeg tromesešja, pri čemu proizvodnja u julu beleži najbrži rast u nešto više od dve godine pošto se nastavlja sa ublažavanjem mera ograničenja i ponovnim otvaranjem ekonomija“, navodi IHS Markit.

Ovaj glavni PMI indeks je bio ispod granice od 50 poena, koja razdvaja rast od pada poslovnih akivnosti, još od marta, pa će njegov povratak na pozitivnu teritoriju obradovati kreatore politika i vlade koje su u ekonomiju upumpale hiljade milijardi evra.

Indeks novih ugovorenih poslova porastao je na 52,7 poena sa 47 bodova iz juna, na najviši nivo od oktobra 2018, što nagoveštava da bi oporavak mogao da se nastavi u avgustu, mada su prisutna strahovanja od mogućeg prekida ovog pozitivnog trenda ukoliko bude daljih otpuštanja zaposlenih i ako na snazi ostanu mere ograničenja.

PMI indeks industrije usluga u Evrozoni popeo se u julu na 55,1 poena u poređenju sa 48,3 u junu. Prerađivačka industrija takođe se vratila rastu, pri čemu je fabrički PMI napredovao na 51,1 bod u julu sa 47,4 poena prošlog meseca, što je prvi put da je prešao granicu od 50 poena od januara 2019. godine.

Indeks koji meri proizvodnju, i koji ulazi u Kompozitni PMI, skočio je na 54 poena sa prethodnih 48,9. Uzlaznom trendu proizvodnje delom je doprineo porast novih izvoznih narudžbina, uključujući trgovinu između zemalja koje koriste evro. Taj indeks je porastao na 51,9 sa 43,1 poena, najviše od avgusta 2018.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...