najviše porasle u Bugarskoj, Grčkoj i Rumuniji

Rast proizvođačkih cena u industriji za 0,8 odsto u evrozoni i EU

NovacVesti

4.9.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast proizvođačkih cena u industriji za 0,8 odsto u evrozoni i EU Rast proizvođačkih cena u industriji za 0,8 odsto u evrozoni i EU
Proizvođačke cene u industriji porasle su za 0,8 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji, u julu 2024. godine, u poređenju prethodnim mesecom,... Rast proizvođačkih cena u industriji za 0,8 odsto u evrozoni i EU

Proizvođačke cene u industriji porasle su za 0,8 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji, u julu 2024. godine, u poređenju prethodnim mesecom, prema prvim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije.

U junu ove godine cene industrijskih proizvođača porasle su za 0,6 odsto i u evrozoni i u EU.

U julu 2024, u poređenju sa julom 2023,  proizvođačke cene u industriji su smanjene za 2,1 odsto u evrozoni i za 1,9 procenata u EU. Cene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,1 odsto.

U evrozoni u julu 2024, u poređenju sa istim mesecom 2023, proizvođačke cene u industriji smanjene su za intermedijarne proizvode 1,2 odsto, manje su za 6,9 procenata za energiju, povećane su za 1,4 odsto za kapitalna dobra, takođe su povećane 0,3 odsto za trajna potrošna dobra, i za 1,0 odsto za netrajna potrošna dobra.

Cene u ukupnoj industriji bez energije porasle su za 0,2 odsto.

U EU cene kod industrijskih proizvođača smanjene su za intermedijarne prozivode 1,2 odsto, za energiju 5,9 procenata, su za kapitalna dobra 1,5 odsto, za 0,2 odsto za trajna potrošna dobra, za 0,9 procenata kod netrajnih dobara široke potrošnje.

Najveći mesečni rast  proizvođačkih cena u industriji zabeležen je u Bugarskoj (3,6 odsto), Grčkoj (2,9 odsto) i Rumuniji (2,7 odsto). Najveći pad je zabeležen u Švedskoj (-0,9 odsto), Finskoj (-0,7 odsto) i Austriji (-0,2 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.