POVRATAK NA STAZE DINAMIČNOG RASTA

Rast proizvodnje i prodaje automobila u Kini

AutomobiliLifestyleSvetVesti

11.2.2021 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast proizvodnje i prodaje automobila u Kini Rast proizvodnje i prodaje automobila u Kini
Prodaja vozila u Kini porasla je u januaru ove godine za 29,5 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, na više od 2,5... Rast proizvodnje i prodaje automobila u Kini

Prodaja vozila u Kini porasla je u januaru ove godine za 29,5 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, na više od 2,5 miliona automobila, pokazuju podaci kineskog Udruženja proizvođača automobila (CAAM).

Kako se navodi, ovakav rast je rezultat oporavka potražnje u zemlji. Sa druge strane, prodaja automobila u januaru, pala je u odnosu na decembar za 11,6 odsto zbog nedostatka automobilskih čipova, kažu u Udruženju, prenosi seebiz.eu.

Interesantan je podatak da je prodaja novih električnih vozila u januaru u Kini više nego udvostručena na oko 179.000 jedinica.

Fabrika automobila
Foto: Tanjug/AP

Kinesko tržište automobila teško je pogodila pandemija Covid-19 u prvom kvartalu prošle godine, ali su se i proizvodnja i prodaja brzo oporavili od aprila 2020, posle otvaranja fabrika i oživljavanja potražnje, nakon ukidanja strogog zaključavanja zbog pandemije korona virusa.

Podaci CAAM takođe pokazuju da je Kina prošlog meseca proizvela 2,39 miliona motornih vozila, što je za 34,6 odsto više nego u istom mesecu 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...