Rekordne stope ekspanzije iz prethodnog perioda teško da mogu biti ponovljene

Rast svetskog tržišta računara 13 odsto u poslednja tri meseca

NovacSvetVesti

14.7.2021 10:41 Autor: Marko Miladinović 1

Rast svetskog tržišta računara 13 odsto u poslednja tri meseca Rast svetskog tržišta računara 13 odsto u poslednja tri meseca
Globalna prodaja personalnih računara (PC) ostala je na visokom nivou i u drugom kvartalu 2021. godine, pri čemu je na pojačanu tražnju potrošača uticao... Rast svetskog tržišta računara 13 odsto u poslednja tri meseca

Globalna prodaja personalnih računara (PC) ostala je na visokom nivou i u drugom kvartalu 2021. godine, pri čemu je na pojačanu tražnju potrošača uticao poremećaj u lancima snabdevanja izazvan pandemijom i nestašica proizvodnih komponenata.

Prema najnovijem kvartalnom izveštaju International Data Corporation (IDC), globalne isporuke računara iznosile su 83,6 miliona jedinica u drugom kvartalu, što je porast od 13,2 procenta u odnosu na uporedno tromesečje 2020. godine.

Ipak, iako je međugodišnji rast ostao visok, trend kupovine je počeo da slabi, budući da je stopa rasta od 13 odsto u periodu april-jun ove godine znatno niža od rasta od 55,9 procenata zabeleženog u prethodnom kvartalu.

Pandemija je podstakla enorman skok kupovine personalnih kompjutera tokom 2020. i 2021. godine, ali analitičari predviđaju da će uslediti pad isporuka na godišnjem nivou jer prioriteti u potrošnji stanovništva počinju da se menjaju.

Prema analizi ržišta, koje po kriterijumima IDC obuhvata desktop računare, notebook i Chromebook računare i radne stanice, ali ne i tablete ili x86 servere, prva tri mesta po obimu isporuka i tržišnom udelu drže isti igrači kao i prošle godine – Lenovo, HP i Dell.

Kineski proizvođač Lenovo je isporučio u drugom tromesečju 20 miliona jedinica, zauzevši prvu poziciju s udelom od 25,2 odsto na tržištu računara. HP je sa isporučenih 18,59 miliona i udelom od 22,6 procenata zauzeo drugo mesto, a Dell je, sa prodatih 13,97 miliona računara i udelom od 17 odsto, treći na rang listi. Apple je isporučio 6,15 miliona računara, a Acer 6,08 miliona.

IDC i rivalska analitička kuća Gartner saglasni su u proceni da će aktuelna nestašica poluprovodnika uticati na ublažavanje rasta prodaje računara do kraja 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...